Placek wiśniowy pani Lipton

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą, mam ostatnio fazę na brytyjski serial „You rang, M'Lord?”. Niepoślednią rolę odgrywa w nim placek wiśniowy pani Lipton. Postanowiłam takowy sobie zafundować.

zdjÄ&


225 g masła w temperaturze pokojowej
225 g cukru pudru
4 duże jajka, rozbełtane
225 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g glace cherries, użyłam kandyzowanych wiśni i suszonych namoczonych wiśni (ale chyba za mało ich użyłam, co widać na zdjęciu.)
110 g mielonych migdałów
kilka kropli esencji migdałowej (ja użyłam cukru migdałowego)
łyżka mleka
2 łyżki cukru demerara

Piekarnik nagrzać do 180 C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem (dno i boki, jak ja tego nie dzierżę), posmarować tłuszczem.
Zmiksować masło z cukrem na pianę, domiksowywać jajka partiami. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką z masą maślano-jajeczną. Wiśnie wymieszać z migdałami i cukrem migdałowym/esencją migdałową. Delikatnie wmieszać do ciasta.
Przełożyć ciasto do tortownicy. Wygładzić powierzchnię i posypać cukrem demerara.
Piec (wg teorii) – 1 godzinę, przykryć folią aluminiową i jeszcze 30 minut. Niestety w praktyce okazało się, że po tej 1,5 godziny, że ciasto jest jeszcze surowe i piekłam jeszcze 20 minut w 200 stopniach przy wyłączonej górnej grzałce i bez przykrycia.
Chłodzić najpierw przez 15 minut w tortownicy, a potem na kratce.

Mój wybredny mąż zeżarł już połowę
icon_mrgreen.gif

Inspiracja
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kobieto co za zdjęcia, miej litość nade mną, bo ja tylko ciastka z Lidla mam na stanie
zahnlos.gif
. Pytanie zasadnicze, czy to ciasto jest takie sypkie jak babka, tzn. bardziej suche, wolałabym, żeby było wilgotne, jak typowe placki ucierane z owocami.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Nie jest sypkie. Wydaje mi się, że bliżej mu ucieranych. Mąż twierdzi, że wilgotne. On nie cierpi suchelców.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A to dobrze, bo mój/my też nie lubimy suchelców, czy myślisz, że z mrożonymi wiśniami też się może udać, bo nie mam na stanie ani suszonych, a kandyzowanych nie lubię.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Izolda @ 16 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1037691A to dobrze, bo mój/my też nie lubimy suchelców, czy myślisz, że z mrożonymi wiśniami też się może udać, bo nie mam na stanie ani suszonych, a kandyzowanych nie lubię.
Obawiam się, że za dużo wody, chyba, że przesmażysz je w cukrze
gruebel_2.gif
Chociaż..... jak porządnie odsączysz, sypniesz trochę więcej mąki i dorzucisz proszku..... Powiedz co wyszło, to nie będę się męczyć z kandyzowanymi wiśniami.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ok, zrobię w przyszłym tygodniu, bo mam margaryny za mało (masło dla mnie zakazane niestety), ja wezmę większą tortownicę, a wiśnie ułożę na wierchu, same odparują w piekarniku i myślę, że czas pieczenia będzie można skrócić - ciasto będzie cieńsze.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Tylko zdaj relację z tego co wyszło.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,918
6,338
113
Musi być pyszny i dzięki migdałom wilgotny.
I nazwa fajna - bardzo lubię staroświeckie słowo placek, choć kojarzy mi się z bardziej płaskim ciastem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Izoldo, wpisz, prosze, opinie jak juz zrobisz.
Ciekawa jestem, czy z margaryna (z tych samych powodow) ciagle bedzie wilgotne.

Mnie sie kojarzy z pound cake, ktore uwielbiam. Wszystkiego po pol funta.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mowisz, ze musze margaryne z Polski importowac
rofl.gif


Niestety bezmleczna i bez soli to ja mam JEDNA dostepna na ogolnym rynku. Jak pojde do 'zdrowej zywnosci' to jest jeszcze jedna takze nic tylko wybierac
rofl.gif

Ale chyba masz racje. Ciasta, w ktorych nie uzywam mleka sojowego nie sa bardzo rozne od oryginalow wiec i to powinno byc ok.

 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Z okazji tygodnia brytyjskiego zrobiłam nowe foty. Może nie są tak apetyczne, bo wiśnie swojej roboty, więc trochę niewyględne, ale przynajmniej nie będziemy po nich świecić w nocy. Tym razem zrobiłam z 200g masła i prawie 200g zmielonych migdałów (cała łyżeczka proszku). Podobno jedna z lepszych wersji
fiesgrins.gif


P1100816.JPG

P1100817.JPG
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,945
2,290
113
Mam wiśnie z wiśniówki. Myślisz, że można ich użyć zamiast kandyzowanych?
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Używałam. Całkiem całkiem było
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy