Placek wiśniowy pani Lipton

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Jak pewnie niektórzy z Was wiedzą, mam ostatnio fazę na brytyjski serial „You rang, M'Lord?”. Niepoślednią rolę odgrywa w nim placek wiśniowy pani Lipton. Postanowiłam takowy sobie zafundować.

zdjÄ&

225 g masła w temperaturze pokojowej
225 g cukru pudru
4 duże jajka, rozbełtane
225 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g glace cherries, użyłam kandyzowanych wiśni i suszonych namoczonych wiśni (ale chyba za mało ich użyłam, co widać na zdjęciu.)
110 g mielonych migdałów
kilka kropli esencji migdałowej (ja użyłam cukru migdałowego)
łyżka mleka
2 łyżki cukru demerara

Piekarnik nagrzać do 180 C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem (dno i boki, jak ja tego nie dzierżę), posmarować tłuszczem.
Zmiksować masło z cukrem na pianę, domiksowywać jajka partiami. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką z masą maślano-jajeczną. Wiśnie wymieszać z migdałami i cukrem migdałowym/esencją migdałową. Delikatnie wmieszać do ciasta.
Przełożyć ciasto do tortownicy. Wygładzić powierzchnię i posypać cukrem demerara.
Piec (wg teorii) – 1 godzinę, przykryć folią aluminiową i jeszcze 30 minut. Niestety w praktyce okazało się, że po tej 1,5 godziny, że ciasto jest jeszcze surowe i piekłam jeszcze 20 minut w 200 stopniach przy wyłączonej górnej grzałce i bez przykrycia.
Chłodzić najpierw przez 15 minut w tortownicy, a potem na kratce.

Mój wybredny mąż zeżarł już połowę
icon_mrgreen.gif

Inspiracja

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kobieto co za zdjęcia, miej litość nade mną, bo ja tylko ciastka z Lidla mam na stanie
zahnlos.gif
. Pytanie zasadnicze, czy to ciasto jest takie sypkie jak babka, tzn. bardziej suche, wolałabym, żeby było wilgotne, jak typowe placki ucierane z owocami.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Nie jest sypkie. Wydaje mi się, że bliżej mu ucieranych. Mąż twierdzi, że wilgotne. On nie cierpi suchelców.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
A to dobrze, bo mój/my też nie lubimy suchelców, czy myślisz, że z mrożonymi wiśniami też się może udać, bo nie mam na stanie ani suszonych, a kandyzowanych nie lubię.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Izolda @ 16 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1037691A to dobrze, bo mój/my też nie lubimy suchelców, czy myślisz, że z mrożonymi wiśniami też się może udać, bo nie mam na stanie ani suszonych, a kandyzowanych nie lubię.
Obawiam się, że za dużo wody, chyba, że przesmażysz je w cukrze
gruebel_2.gif
Chociaż..... jak porządnie odsączysz, sypniesz trochę więcej mąki i dorzucisz proszku..... Powiedz co wyszło, to nie będę się męczyć z kandyzowanymi wiśniami.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ok, zrobię w przyszłym tygodniu, bo mam margaryny za mało (masło dla mnie zakazane niestety), ja wezmę większą tortownicę, a wiśnie ułożę na wierchu, same odparują w piekarniku i myślę, że czas pieczenia będzie można skrócić - ciasto będzie cieńsze.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Tylko zdaj relację z tego co wyszło.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,918
6,338
113
Musi być pyszny i dzięki migdałom wilgotny.
I nazwa fajna - bardzo lubię staroświeckie słowo placek, choć kojarzy mi się z bardziej płaskim ciastem.
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Izoldo, wpisz, prosze, opinie jak juz zrobisz.
Ciekawa jestem, czy z margaryna (z tych samych powodow) ciagle bedzie wilgotne.

Mnie sie kojarzy z pound cake, ktore uwielbiam. Wszystkiego po pol funta.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Mowisz, ze musze margaryne z Polski importowac
rofl.gif

Niestety bezmleczna i bez soli to ja mam JEDNA dostepna na ogolnym rynku. Jak pojde do 'zdrowej zywnosci' to jest jeszcze jedna takze nic tylko wybierac
rofl.gif

Ale chyba masz racje. Ciasta, w ktorych nie uzywam mleka sojowego nie sa bardzo rozne od oryginalow wiec i to powinno byc ok.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Z okazji tygodnia brytyjskiego zrobiłam nowe foty. Może nie są tak apetyczne, bo wiśnie swojej roboty, więc trochę niewyględne, ale przynajmniej nie będziemy po nich świecić w nocy. Tym razem zrobiłam z 200g masła i prawie 200g zmielonych migdałów (cała łyżeczka proszku). Podobno jedna z lepszych wersji
fiesgrins.gif

P1100816.JPG

P1100817.JPG

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,945
2,290
113
Mam wiśnie z wiśniówki. Myślisz, że można ich użyć zamiast kandyzowanych?

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Używałam. Całkiem całkiem było
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy