- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Chyba w koncu znalazlam swoje idealne pierniczki! Przepis dostalam od kolezanki, ktora natomiast dostala od swojej kolezanki, a tamta skad miala, to nie wiem
pierniki przedwojenne
2,5 kg maki
1 kg cukru (mozna dodać waniliowy)
1 kg miodu
0,5 kg masla
8 jaj
1 paczka kakao (200g)
3 dkg amoniaku
(zagotowac 1 szk. mleka i dodac amoniak - ma się spienic)
1,5 lyzki cynamonu
1,5 lyzki mielonych gozdzikow
1 lyzka mielonego anyzu
Zrobic karmel: 1-2 lyzki cukru i 1-2 lyzki wody, miod, cukier, maslo - podgrzac, a gdy sie rozpusci wsypac kakao, dodac przyprawy, zagotowac. przestudzic (ale nie zimne) dodac czesc maki i wymieszac. jajko rozbeltac, wlac do masy, rozmieszac, dodac pieniący sie amoniak (ciasto nie moze byc zimne, bo nie wrobi sie wiecej maki) odstawic w chlodne miejsce na 3-5 dni. potem rozwalkowac i piec w temp. 180 stopni ok 10 min.
Pokaż załącznik 20775
Pokaż załącznik 20776
a tak wygladaja od spodu:
Pokaż załącznik 20791
zrobilam z polowy porcji. Lukrowac bede w przyszlym tygodniu

pierniki przedwojenne
2,5 kg maki
1 kg cukru (mozna dodać waniliowy)
1 kg miodu
0,5 kg masla
8 jaj
1 paczka kakao (200g)
3 dkg amoniaku
(zagotowac 1 szk. mleka i dodac amoniak - ma się spienic)
1,5 lyzki cynamonu
1,5 lyzki mielonych gozdzikow
1 lyzka mielonego anyzu
Zrobic karmel: 1-2 lyzki cukru i 1-2 lyzki wody, miod, cukier, maslo - podgrzac, a gdy sie rozpusci wsypac kakao, dodac przyprawy, zagotowac. przestudzic (ale nie zimne) dodac czesc maki i wymieszac. jajko rozbeltac, wlac do masy, rozmieszac, dodac pieniący sie amoniak (ciasto nie moze byc zimne, bo nie wrobi sie wiecej maki) odstawic w chlodne miejsce na 3-5 dni. potem rozwalkowac i piec w temp. 180 stopni ok 10 min.
Pokaż załącznik 20775
Pokaż załącznik 20776
a tak wygladaja od spodu:
Pokaż załącznik 20791
zrobilam z polowy porcji. Lukrowac bede w przyszlym tygodniu

Ostatnią edycję dokonał moderator: