- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Pierniczki w stylu Elisenlebkuchen i norymberskich, ale różnią się jednak trochę składnikami i proporcjami. Przepis mam z książeczki "Tina Przepisy- 120 wypieków na Święta" z 2008 r. Zrobiłam je pierwszy raz w zeszłym roku i byłam zachwycona smakiem. W tym roku też już leżą upieczone. I na pewno będę je robić co roku, bo są inne, niż wszystkie, a ja lubię różnorodność na stole.
Składniki na 46 szt.
10 dag mieszanki kandyzowanych owoców (ja daję więcej, do 20 dag; dobry smak daje kand. pomelo i kand. imbir pomieszane z innymi owocami)
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki przyprawy do pierników
20 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag czekolady deserowej
10 dag cukru pudru
46 małych opłatków średnicy 5 cm.
ok. 90 kcal
ok. 90 min.
Garstkę owoców odłożyć do przybrania, resztę zemleć w młynku. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek, osuszyć. 2/3 zemleć na mączkę razem z orzechami laskowymi, resztę posiekac. (Ja się nie bawię w mielenie orzechów, kupuję już zmielone). Jajka utrzeć mikserem z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, mielonymi orzechami oraz migdałami (1 łyżkę siekanych migdałów odłożyć do przybrania). Przygotowaną mieszankę połączyć z masą jajeczną, wsypać zmielone owoce, wymieszać. Przykryć, odstawić na 15 min. do lodówki.
Dwie blachy przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć na nich opłatki (nie za blisko siebie). Na każdym ułożyć mały kopczyk przygotowanej masy, delikatnie rozpłaszczyć (ja formuję z masy kuleczki zwilżonymi dłońmi i kładę na opłatkach nie spłaszczając- same się spłaszczą w piekarniku). Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się formować kulek, trzeba ją zagęścić dodając mielone orzechy/ migdały, ew. bułkę tartą. Piec 10-15 min. w temp. 180 st.C. Pierniczki powinny być upieczone z wierzchu, ale miękkie w środku. Ostudzić.
Czekoladę stopić, ostudzić, polać połowę pierniczków. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody na gęsty lukier, posmarować pozostałe pierniczki. Wszystkie ciasteczka posypać odłożonymi owocami i migdałami.
Składniki na 46 szt.
10 dag mieszanki kandyzowanych owoców (ja daję więcej, do 20 dag; dobry smak daje kand. pomelo i kand. imbir pomieszane z innymi owocami)
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki przyprawy do pierników
20 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag czekolady deserowej
10 dag cukru pudru
46 małych opłatków średnicy 5 cm.
ok. 90 kcal
ok. 90 min.
Garstkę owoców odłożyć do przybrania, resztę zemleć w młynku. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek, osuszyć. 2/3 zemleć na mączkę razem z orzechami laskowymi, resztę posiekac. (Ja się nie bawię w mielenie orzechów, kupuję już zmielone). Jajka utrzeć mikserem z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, mielonymi orzechami oraz migdałami (1 łyżkę siekanych migdałów odłożyć do przybrania). Przygotowaną mieszankę połączyć z masą jajeczną, wsypać zmielone owoce, wymieszać. Przykryć, odstawić na 15 min. do lodówki.
Dwie blachy przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć na nich opłatki (nie za blisko siebie). Na każdym ułożyć mały kopczyk przygotowanej masy, delikatnie rozpłaszczyć (ja formuję z masy kuleczki zwilżonymi dłońmi i kładę na opłatkach nie spłaszczając- same się spłaszczą w piekarniku). Jeśli masa jest zbyt rzadka i nie da się formować kulek, trzeba ją zagęścić dodając mielone orzechy/ migdały, ew. bułkę tartą. Piec 10-15 min. w temp. 180 st.C. Pierniczki powinny być upieczone z wierzchu, ale miękkie w środku. Ostudzić.
Czekoladę stopić, ostudzić, polać połowę pierniczków. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody na gęsty lukier, posmarować pozostałe pierniczki. Wszystkie ciasteczka posypać odłożonymi owocami i migdałami.