- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
W mikrofalówce ugotować całego sporego bakłażana lub dwa mniejsze - mnie zajęło to jakieś 20 minut przy mocy 750 W. Osobno ugotować w całości paprykę czerwoną - ta sama moc i czas.
Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego na jakieś 30 minut.
Bakłażana przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ do sporej miski. Następnie posiekać nożem lub rozgnieść troszkę widelcem.
Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić lekko na oleju z dodatkiem ząbków czosnku przeciętych wzdłuż na pół.
Całość przełożyć do warzyw.
Dodać pieprz, sól i odrobinę maggi (w płynie). Wymieszać.
Osobno przygotować sos tzatziki:
- starty grubo ogórek wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem.
Warzywa, zamiast w mikrofalówce, można upiec w piekarniku, w folii aluminiowej czy też rękawie do pieczenia mięsa.
Podawać na ciepło z dodatkiem zimnego sosu tzatziki do polania lub na zimno - wymieszać warzywa z sosem.
Dobrym dodatkiem są grzanki z bagietki lub świeża bagietka.
Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego na jakieś 30 minut.
Bakłażana przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ do sporej miski. Następnie posiekać nożem lub rozgnieść troszkę widelcem.
Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić lekko na oleju z dodatkiem ząbków czosnku przeciętych wzdłuż na pół.
Całość przełożyć do warzyw.
Dodać pieprz, sól i odrobinę maggi (w płynie). Wymieszać.
Osobno przygotować sos tzatziki:
- starty grubo ogórek wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem.
Warzywa, zamiast w mikrofalówce, można upiec w piekarniku, w folii aluminiowej czy też rękawie do pieczenia mięsa.
Podawać na ciepło z dodatkiem zimnego sosu tzatziki do polania lub na zimno - wymieszać warzywa z sosem.
Dobrym dodatkiem są grzanki z bagietki lub świeża bagietka.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: