Pieczony bakłażan i papryka w sosie tzatziki

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
W mikrofalówce ugotować całego sporego bakłażana lub dwa mniejsze - mnie zajęło to jakieś 20 minut przy mocy 750 W. Osobno ugotować w całości paprykę czerwoną - ta sama moc i czas.
Gorące warzywa przełożyć do woreczka foliowego na jakieś 30 minut.
Bakłażana przeciąć na pół i łyżką wydrążyć miąższ do sporej miski. Następnie posiekać nożem lub rozgnieść troszkę widelcem.
Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
Cebulę drobno posiekać i zrumienić lekko na oleju z dodatkiem ząbków czosnku przeciętych wzdłuż na pół.
Całość przełożyć do warzyw.

Dodać pieprz, sól i odrobinę maggi (w płynie). Wymieszać.

Osobno przygotować sos tzatziki:
- starty grubo ogórek wymieszać z jogurtem, posiekanym koperkiem, łyżką oleju i zmiażdżonym czosnkiem.

Warzywa, zamiast w mikrofalówce, można upiec w piekarniku, w folii aluminiowej czy też rękawie do pieczenia mięsa.

Podawać na ciepło z dodatkiem zimnego sosu tzatziki do polania lub na zimno - wymieszać warzywa z sosem.
Dobrym dodatkiem są grzanki z bagietki lub świeża bagietka.

Załączniki

• P5250364.JPG
    P5250364.JPG
    61.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P5250363.JPG
    P5250363.JPG
    71.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Fajny przepis !!!! Nigdy nie robiłam bakłażana ani papryki w mikrofali a to zdecydowanie skraca czas przygotowania tych warzyw.
Czy nie ma rzadnej róznicy w smaku ? Czy nakłuwasz warzywa czy po prostu je wkładasz i już ??

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Żadnej różnicy w smaku, jeśli porównać paprykę i bakłażana pieczonego w rękawie lub w folii aluminiowej.
Różnicę czuję jedynie w porównaniu do pieczenia warzyw pod grillem, bo dochodzi tam smak lekkiej spalenizny...
icon_lol.gif

Dlatego właśnie pomyślałam, że można mikrowelę wykorzystać, bo piekarnik po pierwsze - długo sie rozgrzewa, a po drugie - długo się warzywa pieką.
W mikroweli 15-20 minut i już !

Nie nakłuwam warzyw - wręcz raczej sprawdzam, czy są "szczelne"...
icon_wink.gif
czy skórki nie są uszkodzone - wychodząc z założenia, ze szybciej w środku się ugotują w ten sposób.

Sprawdzam "na palec" - uciskam, a kiedy czuję, ze są miękkie i oklapły, wtedy wiem, że już wystarczy im tego grzania
icon_smile.gif

Warzywko układam po prostu na talerzu i wkładam bez przykrywania czy owijania.
Mam folię spożywczą specjalnie do mikroweli, ale w tym przypadku jest zbędna.

W papryce zostaje sok, który po nakłuciu wyparowałby po prostu.

Poza tym lubię sobie też czasami ugotować w mikrofalówce całe kapelusze z pieczarek - tylko solę je potem.
Robię też młode cukinie - jeśli chcę dietetycznie
icon_wink.gif

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
anbetung.gif

Ceny bakłażana są już do zaakceptowania więc pora się brać za gotowanie !
Był tu gdzieś ostatnio przepis na bakłażana marynowanego, może by tak sobie ułatwić życie i upiec go w mikrofali
gruebel_2.gif

No tak, kwestia smaku warzyw i czegokolwiek pieczonego na grillu jest poza nawiasem ! Według mnie nic tak nie smakuje jak warzywka z grilla
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy