Pieczona papryka po turecku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To jedno z tych dań, które śmiało można nazwać 'Pochwałą Prostoty". To niesamowite, jak wspaniały smak można uzyskać dzięki kilku prostym składnikom.W ten sposób przygotowana papryka może być podana jako przystawka, sałatka bądź lekkie śniadanie czy kolacja. Zaletą jest fakt, że robi się ją dość szybko, oraz to, że można ją przygotować z wyprzedzeniem. To sposób, by zwykła papryka stała się naprawdę niezwykła. Bardzo polecam! Przepis z bloga Turcja od kuchni.

pieczona_papryka_po_turecku.JPG

czerwona papryka - dowolna ilość, mogą być 2, może być więcej
ser typu feta

dressing:
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, aż skórka zrobi się w większości czarna.

Przekładamy paprykę do foliowej torebki, torebkę zakręcamy, pozawalamy papryce przestygnąć. Dzięki temu paprykę da się łątwo obrać. Kiedy papryka przestygnie, zdejmujemy skórkę i kroimy paprykę w dowolnej wielkości kawałki.

Mieszamy olej (oliwę) z octem, dodajemy przeciśnięty czosnek i łyżkę posiekanej natki pietruszki. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dressingiem skrapiamy paprykę. Można jeść od razu lub odstawić, by smaki dokładnie się połaczyły.

Ja posypałam dodatkowo serem feta, który wspaniale się komponuje smakowo z pieczoną papryką.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
 

Załączniki

  • pieczona_papryka_po_turecku.JPG
    pieczona_papryka_po_turecku.JPG
    110.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zawsze mam w lodówce słoik tego przysmaku, tyle że bez fety. Ale kupiłam dzisiaj fetę (po to żeby była) i tu niespodzianka, bo mam ją z czym połączyć. Będzie kolacja. Dzięki
anbetung.gif
za pomysł. Mam nadzieję, że bagietka utrzyma chrupkość do wieczora. Aż uśmiecham się sama do siebie, bo mam na taką kolację ogromną ochotę
icon_lol.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No i była ta supersmaczna kolacja. Robię taką paprykę bardzo często - bez fety i pietruszki, a czosnek kroję w cieniutkie plasterki. Dostałam przed laty słoiczek tego specjału wraz z przepisem jako paprykę po chorwacku. Jak ją zwał tak zwał, jedno jest pewne - to jest pyszne. Słoiczek tak przygotowanej papryki miałam w lodówce, od Mi dodałam pietruszkę oraz fetę i zagryzałam chrupiącą bagietką posmarowaną masłem. Zachęcam do zrobienia tej papryki po turecku, bo to prawdziwy rarytas
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy