- Mar 3, 2010
- 625
- 0
- 0
Pasztet z selera (z ewentualnym dodatkiem pieczarek)
2 duże selery
(1 kg pieczarek)
2 duże cebule
2-3 łyżki oleju
3 jajka
3 łyżki tartej bułki
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Selery ugotować w skórce, ostudzić i obrać.
Jeśli decydujemy się na dodatek pieczarek to czyścimy je, kroimy na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą dusimy na oleju przez 10 - 15 min.
Jeśli robimy bez pieczarek to dusimy samą cebulę. Ostudzoną cebulę, pieczarki i cebulę zemleć, wymieszać, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę.
Wyłożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej bułką. Piec ok. 50 min. W 180 stopniach.
Z tej porcji wychodzą 2 foremki takie dłuższe lub 3 takie typowo pasztetowe.
Pasztet jest dobry zarówno z samego selera ale ja przeważnie robię z dodatkiem pieczarek.
Może się zdarzyć, że będzie potrzeba dosypać więcej tartej bułki.
Polecam też dodanie 2- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki.
2 duże selery
(1 kg pieczarek)
2 duże cebule
2-3 łyżki oleju
3 jajka
3 łyżki tartej bułki
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Selery ugotować w skórce, ostudzić i obrać.
Jeśli decydujemy się na dodatek pieczarek to czyścimy je, kroimy na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą dusimy na oleju przez 10 - 15 min.
Jeśli robimy bez pieczarek to dusimy samą cebulę. Ostudzoną cebulę, pieczarki i cebulę zemleć, wymieszać, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę.
Wyłożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej bułką. Piec ok. 50 min. W 180 stopniach.
Z tej porcji wychodzą 2 foremki takie dłuższe lub 3 takie typowo pasztetowe.
Pasztet jest dobry zarówno z samego selera ale ja przeważnie robię z dodatkiem pieczarek.
Może się zdarzyć, że będzie potrzeba dosypać więcej tartej bułki.
Polecam też dodanie 2- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki.