- Cze 24, 2005
- 16,707
- 552
- 113
Pasztet z pieczarek
-1/2 kg pieczarek
-2-3 bułki
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Pierwotnie przepis znalazłam w książce pani Grodeckiej ,,Zmierzch łowcy czyli wszystko o wegetarianizmnie"
to jest taki bardzo leciutki pasztet ,bardzo dobry z dadatkiem ćwikły czy żurawin
-1/2 kg pieczarek
-2-3 bułki
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Pierwotnie przepis znalazłam w książce pani Grodeckiej ,,Zmierzch łowcy czyli wszystko o wegetarianizmnie"
to jest taki bardzo leciutki pasztet ,bardzo dobry z dadatkiem ćwikły czy żurawin