- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Pasztet mieszczański
50 dag karkówki wieprzowej (b. kości)
25 dag wątroby wieprzowej
20 dag słoniny
15 dag chudej gotowanej szynki
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula
2 jajka
200 ml mleka
1łyżeczka gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
tłuszcz do wysmarowania formy
sól i pieprz do smaku
Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem.
50 dag karkówki wieprzowej (b. kości)
25 dag wątroby wieprzowej
20 dag słoniny
15 dag chudej gotowanej szynki
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula
2 jajka
200 ml mleka
1łyżeczka gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
tłuszcz do wysmarowania formy
sól i pieprz do smaku
Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem.