Pascha malinowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zazwyczaj robiłam paschę waniliową z przepisu zaczerpniętego z miesięcznika "Ty i Ja". Kiedyś, kiedy było więcej osób przy świątecznym stole, postanowiłam zrobić, z tego samego miesięcznika, dwie paschy - tę drugą malinową. U nas ta pascha jest niemal nieznana, a może znajdzie zwolenników?
Składniki
1 kg tłustego twarogu
20 dkg masła
1/2 kg konfitur malinowych
3 jaja
czubata szklanka cukru pudru
2 szklanki gęstej, niezbyt kwaśnej śmietany (biorę 30%, jeśli jest gęsta)

Twaróg drobno rozkruszamy i mieszamy z masłem oraz konfiturami. Następnie przecieramy wszystko przez sito, dodajemy całe jaja, cukier puder i śmietanę. Całość pilnie ucieramy w misce przez 20 - 30 minut. Można to zrobić robotem, chociaż ręczne ucieranie jest dokładniejsze i bardziej tutaj wskazane. Autorzy przepisu, dbając o formę paschy, proponują, żeby odpowiednio dużą, nową doniczkę dwukrotnie wyparzyć, wyłożyć wilgotną, dobrze wyciśniętą lnianą ściereczką, nałożyć masę paschową, przykryć dopasowanym talerzykiem i obciążyć np. słoikiem z wodą. Po 24 godzinach paschę należy wyjąć z doniczki na płytki talerzyk i otrzymamy paschę w kształcie stożka. Bardzo dekoracyjne, tyle że kłopotliwe. Ja robiłam z masy paschowej dość gruby wałek, zawijałam w wyżętą ściereczkę, ściśle zawiązywałam jej końce tuż przy masie, układałam na sicie, obciążąłam deseczką i 2 słoikami z wodą. Przez 24 godziny musiała tak "odpoczywać " w lodówce.Po odwinięciu ze ściereczki układałam wałek na podłużnym półmisku, kryształowym lub szklanym, dopasowanym wielkością do rozmiarów paschy.
Niezależnie, który sposób na nadanie jej kształtu wybierzemy, pascha malinowa ujmuje oczy ślicznym różowym kolorem, a podniebienie smakiem i aromatem świeżych malin. Jest to najlżejsza, najbardziej "dietetyczna" pascha spośród licznych pasch, które zazwyczaj robimy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,064
388
83
Hmmmm, może bym spróbowała w końcu paschy? u nas się nie robi. Jaki smak ma pascha? sera białego na słodko?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Paschy serowe są tradycyjnym daniem rosyjskim, deserem niezwykle wykwintnym i delikatnym w smaku, choć - jak większość specjałów wielkanocnych - bardzo tłustym i bardzo zasobnym w żółtka. W Rosji pascha spełnia podobną rolę, jak u nas mazurki. Istnieje wielka ilość odmian paschy: a więc najbardziej bogata pascha "cesarska", paschy waniliowe, migdałowe, czekoladowe, przyrządzane z dodatkiem żółtek surowych lub gotowanych na twardo itp. I u nas pascha ma wielu wiernych entuzjastów, zwłaszcza pascha waniliowa i czekoladowa. Ja postanowiłam podać przepis na dużo "lżejszą" paschę malinową, doskonałą w smaku i mniej obciążającą wątrobę. Ale gdyby ktoś chciał przepis na doskonałą paschę waniliową, to polecam paschę waniliową z tego przepisu, a ja jutro wstawię jeszcze jeden przepis z kuchni rosyjskiej.Jeśli chodzi o smak, to przypomina delikatne serniki z dużą ilością bakalii.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,064
388
83
Ach, dzięki seniorko
icon_smile.gif
U mnie w domu nie jadało się ani paschy ani mazurków. Za to mama robi świetny żur na śniadanie, mniam. W takim razie może bym się skusiła na taką paschę na święta. tylko zastanawiam się, czy to musi być konfitura czy mogłyby być malin z lidla w zalewie - dziewczyny mówią, że pyszne. I czy warto dodać trochę bakalii, bo lubię
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam z konfiturą, nie mam pojęcia, jakie są te maliny w Lidlu, czy bardzo wodniste, bo wtedy to nie ma sensu robić. Zresztą może Joanna coś by tu podpowiedziała, ale nie wiadomo, czy przeczyta ten post. Pozdrawiam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Moniak, nie wydaje mi się, by lidlowe maliny się tu nadawały - to taki malinowy kompocik.
icon_smile.gif

Myślę, że oprócz koloru maliny dają wspaniały smak.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jak ja robiłam, to miałam jeszcze domowe konfitury, więc nie mam porównania. Ale teraz, kiedy już zabrakło tych domowych, to pewnie robiłabym z kupnych. Nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie, bo mało znam się na kupnych przetworach. Ty Margot, na pewno masz lepsze rozeznanie.
Aha, w ostatnim miesięczniku "Kuchnia" jest "Wielkanoc dla jaroszy" - bardzo ciekawe opracowanie. Wpisałabym do niewypróbowanych, ale dość podle się czuję, temperatura itd., więc tylko na Twoje życzenie to zrobię. Daj znać.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Koło mnie są konfitury w małych, pękatych słoiczkach. Nawet nie wiem jakiej firmy. Te Twoje z opisu i wyglądu są chyba dobre. Ale, jak mówię, trzeba po prostu spróbować. Byle miały kolor i smak.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Też jestem bardzo ciekawa jak ta pascha wyjdzie, ale z moich doświadczeń w kupowaniu gotowych przetworów, są one zupełnie dobre, prawie jak domowe.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Podjęłam decyzję, że w tym roku będzie u mnie pascha z malinami.
Zamiast konfitur, chcę przesmażyć z cukrem mrożone maliny. Sama jestem ciekawa, co mi wyjdzie.
Podam ją z sosem malinowym (również z mrożonych malin) podobnie jak Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy