Papryka z patelni, w słodko-ostrej glazurze

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,944
2,289
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Feast" Sabriny Ghayour.

Na 6 porcji:

1 łyżka kuminu w ziarnach
oliwa
6 dużych papryk (może być mix czerwonej, pomarańczowej i żółtej), pokrojonych w paski o szerokości 7-8 mm
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka harissy różanej (w przepisie były 2, ale dla niektórych i ta jedna to może być za dużo)
3-4 łyżki miodu
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/2 pęczka natki pietruszki (ok. 15 g), posiekanej
sól i pieprz do smaku

Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać kumin i prażyć go przez około 1 minutę potrząsając w międzyczasie patelnią. Kumin ma uwolnić zapach i zacząć lekko brązowieć, ale nie może się przypalić. Dodać na patelnię chlust oliwy, tyle żeby zakryć kumin, następnie zwiększyć płomień. Dodać paprykę i smażyć ją przez 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Papryka ma nieco zmięknąć i przyrumienić się na brzegach.
Dodać cynamon, harissę, miód, sól, pieprz i na koniec ocet. Dokładnie wymieszać. Smażyć przez kolejne 2 minuty, następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę i ewentualnie jeszcze doprawić.

Dobre do grzanek lub jako dodatek do sera. Ja jadłam ze smażonym halloumi i pieczywem, bardzo mi smakowało.

Przepis wykorzystałam w ramach forumowej akcji pt. "Walka z kulinarnym stosikiem wstydu" :>

IMG_20240917_133547107.jpg

Użyłam niestety mielonego kuminu, bo cały wziął i wyszedł albo się dobrze schował.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,916
6,335
113
Wygląda bardzo apetycznie. Akurat dziś obrałam kolejną porcję papryki, to mogę trochę zrobić. :mniam:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy