- Sty 3, 2009
- 27,944
- 2,289
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Feast" Sabriny Ghayour.
Na 6 porcji:
1 łyżka kuminu w ziarnach
oliwa
6 dużych papryk (może być mix czerwonej, pomarańczowej i żółtej), pokrojonych w paski o szerokości 7-8 mm
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka harissy różanej (w przepisie były 2, ale dla niektórych i ta jedna to może być za dużo)
3-4 łyżki miodu
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/2 pęczka natki pietruszki (ok. 15 g), posiekanej
sól i pieprz do smaku
Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać kumin i prażyć go przez około 1 minutę potrząsając w międzyczasie patelnią. Kumin ma uwolnić zapach i zacząć lekko brązowieć, ale nie może się przypalić. Dodać na patelnię chlust oliwy, tyle żeby zakryć kumin, następnie zwiększyć płomień. Dodać paprykę i smażyć ją przez 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Papryka ma nieco zmięknąć i przyrumienić się na brzegach.
Dodać cynamon, harissę, miód, sól, pieprz i na koniec ocet. Dokładnie wymieszać. Smażyć przez kolejne 2 minuty, następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę i ewentualnie jeszcze doprawić.
Dobre do grzanek lub jako dodatek do sera. Ja jadłam ze smażonym halloumi i pieczywem, bardzo mi smakowało.
Przepis wykorzystałam w ramach forumowej akcji pt. "Walka z kulinarnym stosikiem wstydu"
Użyłam niestety mielonego kuminu, bo cały wziął i wyszedł albo się dobrze schował.
Na 6 porcji:
1 łyżka kuminu w ziarnach
oliwa
6 dużych papryk (może być mix czerwonej, pomarańczowej i żółtej), pokrojonych w paski o szerokości 7-8 mm
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka harissy różanej (w przepisie były 2, ale dla niektórych i ta jedna to może być za dużo)
3-4 łyżki miodu
1 łyżka octu z czerwonego wina
1/2 pęczka natki pietruszki (ok. 15 g), posiekanej
sól i pieprz do smaku
Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać kumin i prażyć go przez około 1 minutę potrząsając w międzyczasie patelnią. Kumin ma uwolnić zapach i zacząć lekko brązowieć, ale nie może się przypalić. Dodać na patelnię chlust oliwy, tyle żeby zakryć kumin, następnie zwiększyć płomień. Dodać paprykę i smażyć ją przez 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Papryka ma nieco zmięknąć i przyrumienić się na brzegach.
Dodać cynamon, harissę, miód, sól, pieprz i na koniec ocet. Dokładnie wymieszać. Smażyć przez kolejne 2 minuty, następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać natkę i ewentualnie jeszcze doprawić.
Dobre do grzanek lub jako dodatek do sera. Ja jadłam ze smażonym halloumi i pieczywem, bardzo mi smakowało.
Przepis wykorzystałam w ramach forumowej akcji pt. "Walka z kulinarnym stosikiem wstydu"

Użyłam niestety mielonego kuminu, bo cały wziął i wyszedł albo się dobrze schował.