- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Carbo mnie przegoniła <!--emoid--><!--endemo--> , to tu też podaję - specjalnie dla Ziarenka... <!--emoid--><!--endemo-->
Nalewka z renklod
1 kg bardzo dojrzałych renklod
4 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Umyte i osuszone renklody przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki włożyć do dużego słoja, dodać 4-5 pestek, zalać spirytusem i zamknąć. Nalewkę odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura.
Po tym czasie, z wody i cukru, ugotować syrop i gorący wlać do słoja z nalewką. Wymieszać. Następnie całość przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować i zalakować.
Pozostałe owoce można przesypać cukrem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać powstały płyn, który może być podawany jako likier.
<!--emoid--><!--endemo-->
["Lato w słoiku" z serii "Ciasta na stół polecają", 2004]
Nalewka z renklod
1 kg bardzo dojrzałych renklod
4 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
Umyte i osuszone renklody przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki włożyć do dużego słoja, dodać 4-5 pestek, zalać spirytusem i zamknąć. Nalewkę odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura.
Po tym czasie, z wody i cukru, ugotować syrop i gorący wlać do słoja z nalewką. Wymieszać. Następnie całość przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować i zalakować.
Pozostałe owoce można przesypać cukrem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać powstały płyn, który może być podawany jako likier.
<!--emoid--><!--endemo-->
["Lato w słoiku" z serii "Ciasta na stół polecają", 2004]
Ostatnią edycję dokonał moderator: