- Sty 3, 2007
- 143
- 0
- 0
coby się wkupić wrzucam przepis na Babciną Poziomkówkę
Do słoika wrzucić poziomki, zalać je 70 % alkoholem, tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykryć i zostawić na słońcu na 24 godziny - nie dłużej , bo nabierze goryczki i właściwie mozna będzie ją tylko wylać
. Macerat zlać, owoce przecisnąć przez gazę. Zagotować syrop (na 1 litr maceratu 500 g cukru), 1 szklanka wody, syrop odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wlewać ostrożnie nalewkę, można dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać i bardzo szybko wystudzić. Porozlewać do butelek. Trzymać w chłodnym miejscu przez co najmniej 5 miesięcy
Babcia zawsze robiła ją z leśnych poziomek - jest naprawdę rewelacyjna
Do słoika wrzucić poziomki, zalać je 70 % alkoholem, tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykryć i zostawić na słońcu na 24 godziny - nie dłużej , bo nabierze goryczki i właściwie mozna będzie ją tylko wylać




Babcia zawsze robiła ją z leśnych poziomek - jest naprawdę rewelacyjna
