- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0

25 dag margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
cukier waniliowy
3 jajka
1,5 łyżki proszku do pieczenia
marmolada lub dżem (najlepszy z czarnej porzeczki)
2 białka
10 dag wiórków kokosowych
1. Zagotować wodę z margaryną, szklanką cukru, cukrem waniliowym i kakao. Odstawić do wystudzenia.
2. Jajka należy ubić z 1 łyżeczką cukru i dodać do masy. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać składniki. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę.
3. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru. Wymieszać pianę z wiórkami kokosowymi.
4. Na cieście układać łyżką co kilka centymetrów porcje marmolady lub dżemu, a na wierzchu pianę z kokosem.
5. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.