Właśnie przetestowałam po raz kolejny muffiny z serem i szynką Anusiaczka
bardzo dobrze sprawiają się w podróży, nie kruszą się, nie brudzą zbytnio rąk
długo zachowują świeżość
SKŁADNIKI:
3 cebule dymki, drobno posiekane (z powodzeniem można zastąpić porem)
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g szynki pokrojonej w drobne kawałki
125 g startego cheddara
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
WYKONANIE:
1. dymkę podsmażyć do lekkiego zrumienienia
2. do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, posypać obficie pieprzem
3. dodać szynkę, ser, dymkę, zamieszać, zrobić w środku dołek
4. jajka rozbić z mlekiem, wlać wraz ze stopionym masłem do mąki
5. krótko wymieszać metalową łyżką, nakładać ciasto do formy, piec ok. 20 min w temperaturze
210 stopni
muffin okrągły
muffin prostokątny
muffin przekrojony
pycha polecam!
bardzo dobrze sprawiają się w podróży, nie kruszą się, nie brudzą zbytnio rąk
długo zachowują świeżość

SKŁADNIKI:
3 cebule dymki, drobno posiekane (z powodzeniem można zastąpić porem)
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g szynki pokrojonej w drobne kawałki
125 g startego cheddara
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
WYKONANIE:
1. dymkę podsmażyć do lekkiego zrumienienia
2. do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, posypać obficie pieprzem
3. dodać szynkę, ser, dymkę, zamieszać, zrobić w środku dołek
4. jajka rozbić z mlekiem, wlać wraz ze stopionym masłem do mąki
5. krótko wymieszać metalową łyżką, nakładać ciasto do formy, piec ok. 20 min w temperaturze
210 stopni
muffin okrągły

muffin prostokątny

muffin przekrojony

pycha polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: