Bardzo puszyste i delikatne
składniki
3 jajka, odzieli żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
sposób przygotowania
Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać masę maślano- żółtkową, skórkę i sok z cytryny, ubić. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 stopni przez 20-25 min.
składniki
3 jajka, odzieli żółtka od białek
1/2 kostki miękkiego masła (125 g)
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanka mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1/8 łyżeczki cynamonu
sposób przygotowania
Ubić żółtka z połową cukru, aż zbieleją. Osobno ubić masło i z resztą cukru na krem, dodać żółtka. Osobno wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać masę maślano- żółtkową, skórkę i sok z cytryny, ubić. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych foremek. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180 stopni przez 20-25 min.