Moje wielkanocne baranki

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
jajka - 2 szt,

mąka pszenna - 2 łyżki,

cukier kryształ - 2 łyżki,

sól - odrobina,

masło 1 płaska łyżeczka,

do zrobienia oczu:
- 2 goździki,
do foremki:
- tłuszcz.


Masło rozpuścić .
Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Jaja wybić osobno na talerzyk , wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier.
Miksować aż do uzyskania puszystej masy.
Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe przelać do foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką.
Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka.
W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy).
Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu.




BARANKI_ielkanocne.jpg

BARANY_WSTAWIONE.jpg


Ciasta_z_Samsunga_013.jpg

Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny, lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe.
Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew .
 

Załączniki

  • BARANKI_ielkanocne.jpg
    BARANKI_ielkanocne.jpg
    197 KB · Wyświetleń: 1
  • BARANY_WSTAWIONE.jpg
    BARANY_WSTAWIONE.jpg
    240.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Ciasta_z_Samsunga_013.jpg
    Ciasta_z_Samsunga_013.jpg
    264.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
baranek jak żywy!
ach, nadałby się ten przepis wcześniej
icon_smile.gif

 

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0

Załączniki

  • Baranek_z__ciasta_na__zebr___czyli_dwukolorowy.jpg
    Baranek_z__ciasta_na__zebr___czyli_dwukolorowy.jpg
    264.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Ciasta_ze__wi_t_050.jpg
    Ciasta_ze__wi_t_050.jpg
    231.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Ciasta_ze__wi_t_025.jpg
    Ciasta_ze__wi_t_025.jpg
    233.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Ciasta_ze__wi_t_027.jpg
    Ciasta_ze__wi_t_027.jpg
    231.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam,
Ja też wcześniej nie widziałam postu...
Oto moje baranki. Jeden z przepisu wytłoczonego na foremce a drugi to mój wypróbowany keks na białkach.

Baranek z przepisu na keks (dawno temu znaleziony w jakiejś czarno białej gazecie)
Porcja na dużą, 30 cm keksówkę. Sporo wyrasta i charakterystycznie pęka u góry. Baranek miał te nierówność ścięta, tak aby można było go postawić.
Nie pamiętam ile z tej porcji wyszło baranków
icon_sad.gif
... Robiłam większą ilość na rozdanie.

7-8 białek
2 szklanki cukru
- ubić na sztywno
- dodawać po trosze kostkę rozpuszczonego tłuszczu masło/margaryna (raz dałam masło innym razem margarynę i nie wyczułam różnicy), na zmianę z 3 szklankami mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zgodnie z oryginalnym przepisem należy dodać 250 gr grubo siekanych orzechów włoskich. Ja dodaję bardzo dużo mieszanych bakalii, ok kilograma. Ciasto jest ciężkie,wilgotne i dość słodkie.
Piecze się dłużej niż babkę. Koniecznie próba patyczkiem bo mimo spieczonej skórki może w środku pozostawać niedopieczone.

Baranek z przepisu na opakowaniu foremki: (zenker)

2 jajka
120 g masło/margaryna
110 g cukier
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
160 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ja dałam 1 łyżeczkę)
tłuszcz do formy

Zółtka, masło, cukier utrzeć, dodać mąkę z proszkiem. Na koniec wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Piec w 180 st. C - 45 minut.

Lukier to białka ubite z cukrem pudrem



 

Załączniki

  • IM000851.JPG
    IM000851.JPG
    116.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Dziewczyny, piękne te Wasze baranki
icon_smile.gif

H-elen, a może wstawisz na forum swoje przepisy na ciasto na baranka?
 

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
No właśnie podziel się swoim przepisem, czy też przepisami..na baranka i keks w kształcie baranka...
Przepisy te przydadzą się na następne święta... Pozdrawiam
baranki__nowe_z_Wielkiego_Pi_tku_019.jpg
 

Załączniki

  • baranki__nowe_z_Wielkiego_Pi_tku_019.jpg
    baranki__nowe_z_Wielkiego_Pi_tku_019.jpg
    249.1 KB · Wyświetleń: 1

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Witam, podzielę się, bez problemu - tylko odszukam w starym zeszycie...Jak piekę to już na pamięć ale skoro ma pójść w świat, to dam dokładne proporcje.
Zastanawiałam się czy tutaj wstawć mój przepis, bo to jest typowy keks z białek. Tajemnica na baranka tkwi oczywiście w foremce.
Z połowy porcji ciasta z którego piekę od lat swoje keksy wyszedł jeden baranek i trzy niby babeczki - a raczej keksiki - do święconek.
Pozdrawiam, przypomnę o sobie później...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy