Miodowo-orzechowe, przekładane masą serową

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P1050458.JPG



Składniki:

Ciasto:

* 200 g miodu (płynny miód)
* 100-120 g cukru
* 3 jajka (miałam bardzo duże jajka)
* 90 g bardzo miękkiego masła
* 150 g mielonych włoskich orzechów
* 1 łyżeczka sody
* 550-650 g mąki (ilość zależy od wielkości jajek)
* 25 g brandy

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego ( kupiony w wiadereczku)
* 4 jajka (duże)
* 250 ml mleka
* 2 opakowania budyniu (śmietankowy lub waniliowy)
* 200 g masła
* 1 szklanka cukru
* ekstrakt waniliowy

Dodatkowo: czekolada lub polewa czekoladowa do oblania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy dzień przed pieczeniem, gdyż ciasto surowe musi dojrzeć w lodówce.
Do dużej miski wlać miód, wbić jajka i dodać cukier. Ubijać mikserem do momentu aż cały cukier się rozpuści. Dodać bardzo miękkie masło i zmiksować . Teraz mikser można już odłożyć. Wsypać mielone orzechy i wymieszać szpatułką. Ok. 500 g maki wymieszać z sodą. Mąkę dodać w trzech partiach do masy , mieszając za każdym razem szpatułką. Pozostałą mąkę wysypać na blat i wylać w nią masę. Ciasto będzie się kleić ale tak ma być. Stopniowo zagniatamy ciasto z mąką, jednak ciasto powinno pozostać bardzo, bardzo luźne. Wręcz rzadkie, ale na pewno nie płynne. Ciasto przełożyć do foliowego worka i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (moje stało w lodówce ok. 18 godzin, ale po 12 godzinach już było dobre do dalszej obróbki).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 równe części ( u mnie każda z czterech części ważyła 333g ). Przygotować arkusze papieru, na których będziemy wałkować i piec blaty. Każdy z kawałków rozwałkować na wielkość formy ( u mnie 24x36cm) . Piec w nagrzanym do 160 stopni - termoobieg, piekarniku przez ok. 12-15 minut. Blaty wystudzić. Po upieczeniu nie twardnieją jak inne miodowe ciasta. Są cały czas miękkie i delikatne.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, formując z papieru wysokie boki. Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie. Wylać 1/3 goracej masy serowej. Następnie układać kolejne blaty, przekładane pozostała masą serową. Wierzchu ciasta nie smarujemy niczym. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
Do dużego garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać twaróg sernikowy, mieszać aż się dobrze połączy. Wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. W mleku rozmieszać budynie. W momencie kiedy ser zacznie się gotować, należy wlać mleko z budyniem, cały czas mieszając masę serową. Należy doprowadzić do zagotowania masy serowej. Masa wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Gorącą masą przekładać blaty miodowo-orzechowe.


ja przełozyłam masą serową blaty, bo akuratno w lodówce zalegało wiadereczko z twarogiem, któremu wychodził termin przydatności. Ale następnym razem (bo już wiem, że będzie następny raz ) zrobię inną masę, żeby zobaczyć jak będzie smakować. Np. masą zrobioną z ugotowanego mleka skondensowanego utartego z masłem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Krystyno, bardzo dziekuje. Dam znac gdy wykonam.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Patrzylam na to ciasto, bo miodownik bardzo lubie, ale nie przemawia do mnie ta masa. Na szczescie!
icon_wink.gif

Gdyby dalo sie przez monitor sprobowac. Uszczknac raz widelczykiem by wystarczylo.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O to coś jak sernik gotowany, moja koleżanka coś takiego chyba robi - w każdym razie pyszny był, więc z opisu sądząc i to równie pyszne będzie
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,919
6,340
113
Jaką masę?


Opis wykonania masy serowej jest przecież w tekście:
CYTATMasa serowa:
Do dużego garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać twaróg sernikowy, mieszać aż się dobrze połączy. Wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. W mleku rozmieszać budynie. W momencie kiedy ser zacznie się gotować, należy wlać mleko z budyniem, cały czas mieszając masę serową. Należy doprowadzić do zagotowania masy serowej. Masa wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Gorącą masą przekładać blaty miodowo-orzechowe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
myslę, że bardzo dobrze będzie smakować masa taka jaką robiłam do marlenki:

1 puszka masy kajmakowej (używam tylko z Gostynia)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (porcja na ½ litra mleka)
1 łyżeczka z górką skrobi kukurydzianej
500 ml mleka pełnego 3,2 % tłuszczu
250 – 280 g masła 82% tłuszczu, bez dodatków tłuszczy roślinnych, temperatura pokojowa
3 łyżki cukru

W 1 szklance mleka rozmieszać cukier, budyń i skrobię kukurydzianą. Resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mieszaninę. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić, co jakiś czas mieszając. Należy pamiętać aby łyżka była czysta, nie wolno nią próbować budyniu bo wtedy nie będzie gęsty. W misce utrzeć masło na puch a następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej i ciągle ucierać. Uwaga: masa ma tendencje to zwarzenia się. Wtedy należy ustawić miskę na maleńkim ogniu, podgrzać ciągle mieszając i masa powinna nabrać odpowiedniej konsystencji. Teraz dodajemy po łyżce budyniu, nie przerywając ucierania. Masę odstawić do lodówki.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,726
598
113
A to taki miodownik z sennikiem gotowanym , jako nastolatka piekłam cieniutkie kruche placki i przekładałam tym gotowanym serem , to było pycha , jeden z nielicznych serników co uwielbiałam
Krysiu jak zrobię dam znać , choć może to potrwać
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 1 Nov 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1615932A to taki miodownik z sennikiem gotowanym , jako nastolatka piekłam cieniutkie kruche placki i przekładałam tym gotowanym serem , to było pycha , jeden z nielicznych serników co uwielbiałam
Krysiu jak zrobię dam znać , choć może to potrwać
Alu, ale te blaty wcale nie są cieniutkie, bo ciasto sporo wyrasta jednak. Cały placek sporo wystawał mi ponad formę. Naprawdę kawał placka wyszło
icon_lol.gif
Myślę, że mozna by ciasto podzielić na 5 blatów i wtedy będą cieńsze. Chociaż zastanawiam się jak to wałkować, skoro w czterech częściach rozwałkowane były jednak cieniutko ? Ja mistrzem wałka nie jestem i ciężko mi idzie wałkowanie. Ale jak się uprę to kto wie ?
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy