przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika KOTANYI
250 g (2 szkl) mąki pełnoziarnistej lub graham
1 łyżeczka sody
1 jajko
175 g miodu (1/2 szkl)
ok 100g bakalii drobno posiekanych
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika
ewentualnie 2 łyżki wody
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą.
Jajko ubić porządnie z miodem, dodać mąkę, bakalie i olej.
Zagnieść zwarte ciasto- jeśli będzie za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody.
Odstawić na godzinkę do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm, wycinać foremką pierniczki, piec (ja posmarowałam jeszcze żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, żeby były ślicznie błyszczące). Wcinać
Pierniczki są od razu mięciutkie, delikatnie słodkie, słodyczożercom radzę dodać więcej miodu lub kilka łyżek cukru pudru. Nie czuć charakterystycznego posmaku mąki pp. Polecam je, bo są pyszne, i na pewno zdrowsze niż klasyczne

250 g (2 szkl) mąki pełnoziarnistej lub graham
1 łyżeczka sody
1 jajko
175 g miodu (1/2 szkl)
ok 100g bakalii drobno posiekanych
2 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika
ewentualnie 2 łyżki wody
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą.
Jajko ubić porządnie z miodem, dodać mąkę, bakalie i olej.
Zagnieść zwarte ciasto- jeśli będzie za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody.
Odstawić na godzinkę do lodówki.
Rozwałkowywać na grubość ok 0,5cm, wycinać foremką pierniczki, piec (ja posmarowałam jeszcze żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, żeby były ślicznie błyszczące). Wcinać
Pierniczki są od razu mięciutkie, delikatnie słodkie, słodyczożercom radzę dodać więcej miodu lub kilka łyżek cukru pudru. Nie czuć charakterystycznego posmaku mąki pp. Polecam je, bo są pyszne, i na pewno zdrowsze niż klasyczne


