- Lis 28, 2005
- 33,909
- 6,329
- 113
Melon marynowany
na sposób skandynawski
Źródło przepisu - Przetwory domowe, czyli spiżarnia babci Teodory
pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 duży, niezbyt dojrzały melon
8 goździków
Zalewa I: 1 i 1/3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 %
Zalewa II: 2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Dużego, niezbyt dojrzałego melona obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka. Przygotować zalewę I. Zalać nią melona i pozostawić na dwa dni. Po tym czasie odsączyć melona na sicie. Ułożyć w słoikach, dodając goździki. Zagotować zalewę nr II. Ostudzić. Zalać melon w słoikach. Zamknąć dokładnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Moje uwagi:
Ponieważ sposób przygotowania zalewy I był podany w książce nieprecyzyjnie, zdecydowałam się na zagotowanie wody z octem i zalanie nią melona. Drugiej zalewy też długo nie studziłam....Użyłam jej jeszcze dobrze ciepłej. Zrobiłam ją z 2/3 składników.
Z jednego sporego melona galii wyszły mi dwa słoiki marynaty.

na sposób skandynawski
Źródło przepisu - Przetwory domowe, czyli spiżarnia babci Teodory
pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 duży, niezbyt dojrzały melon
8 goździków
Zalewa I: 1 i 1/3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 %
Zalewa II: 2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Dużego, niezbyt dojrzałego melona obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka. Przygotować zalewę I. Zalać nią melona i pozostawić na dwa dni. Po tym czasie odsączyć melona na sicie. Ułożyć w słoikach, dodając goździki. Zagotować zalewę nr II. Ostudzić. Zalać melon w słoikach. Zamknąć dokładnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Moje uwagi:
Ponieważ sposób przygotowania zalewy I był podany w książce nieprecyzyjnie, zdecydowałam się na zagotowanie wody z octem i zalanie nią melona. Drugiej zalewy też długo nie studziłam....Użyłam jej jeszcze dobrze ciepłej. Zrobiłam ją z 2/3 składników.
Z jednego sporego melona galii wyszły mi dwa słoiki marynaty.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: