Melitzana Salada (sałatka z bakłażanów)
1/2 kg bakłażanów,
125 ml oliwy,
pół duża cytryna,
1 cebula czerwona
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
pomidor i kawałeczek papryki do dekoracji,
sól,
pieprz.
Bakłażany nakłuwamy.
Następnie zapiekamy przez ok 80 minut w żaroodpornym naczyniu.
Obieramy je ze skóry, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę i pietruszkę drobniuteńko kroimy i dodajemy do bakłażanów. Solimy i pieprzymy.
Dolewamy małymi porcjami oliwę i sok z cytryny.
Sałatkę oziębiamy i przybieramy oliwkami, pietruszką, pomidorem i papryką.
Żródło: Zasłyszane.
1/2 kg bakłażanów,
125 ml oliwy,
pół duża cytryna,
1 cebula czerwona
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
pomidor i kawałeczek papryki do dekoracji,
sól,
pieprz.
Bakłażany nakłuwamy.
Następnie zapiekamy przez ok 80 minut w żaroodpornym naczyniu.
Obieramy je ze skóry, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę i pietruszkę drobniuteńko kroimy i dodajemy do bakłażanów. Solimy i pieprzymy.
Dolewamy małymi porcjami oliwę i sok z cytryny.
Sałatkę oziębiamy i przybieramy oliwkami, pietruszką, pomidorem i papryką.
Żródło: Zasłyszane.