Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek pomarańczowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 475900" data-attributes="member: 1024"><p><strong><span style="font-size: 26px">Mazurek pomarańczowy</span></strong></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto kruche polskie: </strong></p><p>30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)</p><p>15 -20 dag masła (absolutnie odpada margaryna! ) </p><p>10 dag cukru -pudru </p><p>3 gotowane żółtka (ostatnio gotuję je 5 min. na parze, a białka wykorzystuję do innych wypieków)</p><p>szczypta soli (dzięki której ciasto będzie bardziej elastyczne)</p><p></p><p><strong>Masa pomarańczowa: </strong></p><p>3 - 4 spore pomarańcze </p><p>2 cytryny </p><p>50 dag cukru </p><p>1/8 l wody </p><p>10 dag płatków migdałów</p><p></p><p><strong>Wykonanie: </strong></p><p>Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkować dość cienko na prostokąt, nakłuć widelcem, przełożyć do przygotowanych form i upiec w gorącym piekarniku na złoto (200 stopni C, około 12 -15 minut ). Pilnować, by się za bardzo nie zrumieniło, zwłaszcza, gdy jest cienko rozwałkowane.</p><p></p><p>UWAGA - ciasto świeżo wyjęte z lodówki jest twarde i mało plastyczne. Mnie się nie chce czekać, aż lekko zmięknie w temperaturze pokojowej, więc je ścieram i w ten sposób uplastyczniam. </p><p>Z takiego tartego łatwo też można utoczyć wałeczki na obramowania mazurka. </p><p></p><p>Ja zwykle robię ciasto z podwójnej porcji, bo piekę spody na kilka różnych mazurków różnej wielkości, w tym - w formach na tartaletki. Są fajne na prezenty... </p><p> <span style="color: #FF6666">Ilość ciasta z przepisu wystarcza na typową dużą formę do mazurków.</span></p><p>Wyszorowane i sparzone cytrusy otrzeć na tarce ze skórki* , miąższ posiekać odrzucając wszystkie pestki i nadmierną ilość albedo, dodać cukier i smażyć w rondlu o grubym dnie często mieszając na gęstą, przejrzystą masę. </p><p>Gotową masę wymieszać z płatkami migdałów i rozsmarować na kruchym spodzie nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie. </p><p>Udekorować płatkami migdałów. </p><p></p><p></p><p>* ale nie otrzeć microplane'm, tylko zwykłą tarką jarzynową o dużych oczkach.</p><p></p><p>Przepis inspirowany Kuchnią Polską. Ciasto od lat obowiązkowe na moim wielkanocnym stole. </p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>UWAGA:</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Ten mazurek charakteryzuje się specyficzną goryczką wynikającą z dodatku skórki pomarańczowej. </strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Tym, którzy nie lubią tego smaku, polecam inne mazurki, np. bakaliowy czy kajmakowy. </strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 475900, member: 1024"] [B][SIZE=12]Mazurek pomarańczowy[/SIZE][/B] [B]Składniki:[/B] [B]Ciasto kruche polskie: [/B] 30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową) 15 -20 dag masła (absolutnie odpada margaryna! ) 10 dag cukru -pudru 3 gotowane żółtka (ostatnio gotuję je 5 min. na parze, a białka wykorzystuję do innych wypieków) szczypta soli (dzięki której ciasto będzie bardziej elastyczne) [B]Masa pomarańczowa: [/B] 3 - 4 spore pomarańcze 2 cytryny 50 dag cukru 1/8 l wody 10 dag płatków migdałów [B]Wykonanie: [/B] Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkować dość cienko na prostokąt, nakłuć widelcem, przełożyć do przygotowanych form i upiec w gorącym piekarniku na złoto (200 stopni C, około 12 -15 minut ). Pilnować, by się za bardzo nie zrumieniło, zwłaszcza, gdy jest cienko rozwałkowane. UWAGA - ciasto świeżo wyjęte z lodówki jest twarde i mało plastyczne. Mnie się nie chce czekać, aż lekko zmięknie w temperaturze pokojowej, więc je ścieram i w ten sposób uplastyczniam. Z takiego tartego łatwo też można utoczyć wałeczki na obramowania mazurka. Ja zwykle robię ciasto z podwójnej porcji, bo piekę spody na kilka różnych mazurków różnej wielkości, w tym - w formach na tartaletki. Są fajne na prezenty... [COLOR=#FF6666]Ilość ciasta z przepisu wystarcza na typową dużą formę do mazurków.[/COLOR] Wyszorowane i sparzone cytrusy otrzeć na tarce ze skórki* , miąższ posiekać odrzucając wszystkie pestki i nadmierną ilość albedo, dodać cukier i smażyć w rondlu o grubym dnie często mieszając na gęstą, przejrzystą masę. Gotową masę wymieszać z płatkami migdałów i rozsmarować na kruchym spodzie nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie. Udekorować płatkami migdałów. * ale nie otrzeć microplane'm, tylko zwykłą tarką jarzynową o dużych oczkach. Przepis inspirowany Kuchnią Polską. Ciasto od lat obowiązkowe na moim wielkanocnym stole. [SIZE=12][B]UWAGA: Ten mazurek charakteryzuje się specyficzną goryczką wynikającą z dodatku skórki pomarańczowej. Tym, którzy nie lubią tego smaku, polecam inne mazurki, np. bakaliowy czy kajmakowy. [/B][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek pomarańczowy
Top
Bottom