- Lis 28, 2005
- 33,916
- 6,335
- 113
Mazurek pomarańczowy
Składniki:
Ciasto kruche polskie:
30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)
15 -20 dag masła (absolutnie odpada margaryna! )
10 dag cukru -pudru
3 gotowane żółtka (ostatnio gotuję je 5 min. na parze, a białka wykorzystuję do innych wypieków)
szczypta soli (dzięki której ciasto będzie bardziej elastyczne)
Masa pomarańczowa:
3 - 4 spore pomarańcze
2 cytryny
50 dag cukru
1/8 l wody
10 dag płatków migdałów
Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkować dość cienko na prostokąt, nakłuć widelcem, przełożyć do przygotowanych form i upiec w gorącym piekarniku na złoto (200 stopni C, około 12 -15 minut ). Pilnować, by się za bardzo nie zrumieniło, zwłaszcza, gdy jest cienko rozwałkowane.
UWAGA - ciasto świeżo wyjęte z lodówki jest twarde i mało plastyczne. Mnie się nie chce czekać, aż lekko zmięknie w temperaturze pokojowej, więc je ścieram i w ten sposób uplastyczniam.
Z takiego tartego łatwo też można utoczyć wałeczki na obramowania mazurka.
Ja zwykle robię ciasto z podwójnej porcji, bo piekę spody na kilka różnych mazurków różnej wielkości, w tym - w formach na tartaletki. Są fajne na prezenty...
Ilość ciasta z przepisu wystarcza na typową dużą formę do mazurków.
Wyszorowane i sparzone cytrusy otrzeć na tarce ze skórki* , miąższ posiekać odrzucając wszystkie pestki i nadmierną ilość albedo, dodać cukier i smażyć w rondlu o grubym dnie często mieszając na gęstą, przejrzystą masę.
Gotową masę wymieszać z płatkami migdałów i rozsmarować na kruchym spodzie nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Udekorować płatkami migdałów.
* ale nie otrzeć microplane'm, tylko zwykłą tarką jarzynową o dużych oczkach.
Przepis inspirowany Kuchnią Polską. Ciasto od lat obowiązkowe na moim wielkanocnym stole.
UWAGA:
Ten mazurek charakteryzuje się specyficzną goryczką wynikającą z dodatku skórki pomarańczowej.
Tym, którzy nie lubią tego smaku, polecam inne mazurki, np. bakaliowy czy kajmakowy.
Składniki:
Ciasto kruche polskie:
30 dag mąki krupczatki (lub krupczatki pół na pół z poznańską czy luksusową)
15 -20 dag masła (absolutnie odpada margaryna! )
10 dag cukru -pudru
3 gotowane żółtka (ostatnio gotuję je 5 min. na parze, a białka wykorzystuję do innych wypieków)
szczypta soli (dzięki której ciasto będzie bardziej elastyczne)
Masa pomarańczowa:
3 - 4 spore pomarańcze
2 cytryny
50 dag cukru
1/8 l wody
10 dag płatków migdałów
Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkować dość cienko na prostokąt, nakłuć widelcem, przełożyć do przygotowanych form i upiec w gorącym piekarniku na złoto (200 stopni C, około 12 -15 minut ). Pilnować, by się za bardzo nie zrumieniło, zwłaszcza, gdy jest cienko rozwałkowane.
UWAGA - ciasto świeżo wyjęte z lodówki jest twarde i mało plastyczne. Mnie się nie chce czekać, aż lekko zmięknie w temperaturze pokojowej, więc je ścieram i w ten sposób uplastyczniam.
Z takiego tartego łatwo też można utoczyć wałeczki na obramowania mazurka.
Ja zwykle robię ciasto z podwójnej porcji, bo piekę spody na kilka różnych mazurków różnej wielkości, w tym - w formach na tartaletki. Są fajne na prezenty...
Ilość ciasta z przepisu wystarcza na typową dużą formę do mazurków.
Wyszorowane i sparzone cytrusy otrzeć na tarce ze skórki* , miąższ posiekać odrzucając wszystkie pestki i nadmierną ilość albedo, dodać cukier i smażyć w rondlu o grubym dnie często mieszając na gęstą, przejrzystą masę.
Gotową masę wymieszać z płatkami migdałów i rozsmarować na kruchym spodzie nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Udekorować płatkami migdałów.
* ale nie otrzeć microplane'm, tylko zwykłą tarką jarzynową o dużych oczkach.
Przepis inspirowany Kuchnią Polską. Ciasto od lat obowiązkowe na moim wielkanocnym stole.
UWAGA:
Ten mazurek charakteryzuje się specyficzną goryczką wynikającą z dodatku skórki pomarańczowej.
Tym, którzy nie lubią tego smaku, polecam inne mazurki, np. bakaliowy czy kajmakowy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: