Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy na białkach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 840193" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, a także jest zamieszczony w książce tych samych autorów zatytułowanej &quot;W staropolskiej kuchni i przy polskim stole&quot;. W czasie pieczenia ciast świątecznych często pozostają białka, z którymi nie bardzo wiemy co zrobić. Otóż białka te można zużyć do przygotowania doskonałego mazurka.</p><p><strong>Składniki na mazurek</strong> ( a właściwie dwa)</p><p>11 białek</p><p>25 dkg cukru pudru</p><p>25 dkg orzechów (lub migdałów) zmielonych z łuskami</p><p>5 dkg drobno posiekanej czekolady (można opuścić)</p><p>masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy</p><p></p><p><strong>Lukier kawowy</strong></p><p>15 dkg cukru pudru</p><p>3 łyżeczki gorącego mleka</p><p>łyżka roztopionego masła</p><p>łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej</p><p></p><p>Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, po czym mieszamy delikatnie ze zmielonymi orzechami lub migdałami (albo mieszanką z jednych i drugich) oraz posiekaną czekoladą. Ja robiłam raz z czekoladą, a innym razem bez niej. Obie wersje mi smakowały. Masę nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką prostokątnej formy. I tu mam dylemat, ponieważ chciałam podać rozmiary tej formy, ale podczas ostatniego remontu wyrzuciłam tę stareńką blaszkę, a nowej podobnej nie kupiłam. Miała ona rozmiary dwóch małych standardowych mazurków, całość tak około 32 x 23 cm ( ale to tylko moje przypuszczenia, musicie sami dopasować sobie ilość masy do posiadanych blaszek).Można też włożyć masę do jednej niedużej formy, wielkości mazurka, a wtedy otrzymamy grubsze ciasto, ale równie smaczne. Możliwości więc jest dużo. Blaszkę z ciastem wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez 45 - 60 minut. Przyda się próba patyczkiem. Jak nie jest oblepiony, to mazurek wyjmujemy. Po ochłodzeniu (nazajutrz) przekrawałam mazurek poprzecznie na dwie równe części i otrzymywałam dwa mniejsze mazurki, które znikały w mgnieniu oka. Ale najpierw trzeba je było polukrować. Podana ilość lukru mnie wystarczała na jeden mazurek. Kto chce może oczywiście przygotować mazurek z połowy podanych składników.</p><p><strong>Lukier.</strong> Cukier puder mieszamy z kawą rozpuszczalną i ucieramy z gorącym mlekiem oraz masłem. Gdyby był za gęsty, dodajemy po odrobinie gorącego mleka. Nie może być też zbyt rzadki, bo spłynie z mazurka.</p><p>Lukier rozprowadzamy równomiernie po powierzchi i bokach mazurka. Ten znakomity mazurek zachowuje długo świeżość. Możemy go udekorować barwną pisanką albo, jak miałam czas, robiłam gałązki z rozpuszczonej czekolady i bazie z połówek obranych migdałów. Gdyby coś było niejasne, służę wyjaśnieniami. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 840193, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja", a także jest zamieszczony w książce tych samych autorów zatytułowanej "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". W czasie pieczenia ciast świątecznych często pozostają białka, z którymi nie bardzo wiemy co zrobić. Otóż białka te można zużyć do przygotowania doskonałego mazurka. [B]Składniki na mazurek[/B] ( a właściwie dwa) 11 białek 25 dkg cukru pudru 25 dkg orzechów (lub migdałów) zmielonych z łuskami 5 dkg drobno posiekanej czekolady (można opuścić) masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy [B]Lukier kawowy[/B] 15 dkg cukru pudru 3 łyżeczki gorącego mleka łyżka roztopionego masła łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, po czym mieszamy delikatnie ze zmielonymi orzechami lub migdałami (albo mieszanką z jednych i drugich) oraz posiekaną czekoladą. Ja robiłam raz z czekoladą, a innym razem bez niej. Obie wersje mi smakowały. Masę nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką prostokątnej formy. I tu mam dylemat, ponieważ chciałam podać rozmiary tej formy, ale podczas ostatniego remontu wyrzuciłam tę stareńką blaszkę, a nowej podobnej nie kupiłam. Miała ona rozmiary dwóch małych standardowych mazurków, całość tak około 32 x 23 cm ( ale to tylko moje przypuszczenia, musicie sami dopasować sobie ilość masy do posiadanych blaszek).Można też włożyć masę do jednej niedużej formy, wielkości mazurka, a wtedy otrzymamy grubsze ciasto, ale równie smaczne. Możliwości więc jest dużo. Blaszkę z ciastem wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy przez 45 - 60 minut. Przyda się próba patyczkiem. Jak nie jest oblepiony, to mazurek wyjmujemy. Po ochłodzeniu (nazajutrz) przekrawałam mazurek poprzecznie na dwie równe części i otrzymywałam dwa mniejsze mazurki, które znikały w mgnieniu oka. Ale najpierw trzeba je było polukrować. Podana ilość lukru mnie wystarczała na jeden mazurek. Kto chce może oczywiście przygotować mazurek z połowy podanych składników. [B]Lukier.[/B] Cukier puder mieszamy z kawą rozpuszczalną i ucieramy z gorącym mlekiem oraz masłem. Gdyby był za gęsty, dodajemy po odrobinie gorącego mleka. Nie może być też zbyt rzadki, bo spłynie z mazurka. Lukier rozprowadzamy równomiernie po powierzchi i bokach mazurka. Ten znakomity mazurek zachowuje długo świeżość. Możemy go udekorować barwną pisanką albo, jak miałam czas, robiłam gałązki z rozpuszczonej czekolady i bazie z połówek obranych migdałów. Gdyby coś było niejasne, służę wyjaśnieniami. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek orzechowy na białkach
Bottom