Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Masala dosza-naleśniki nadziewane ziemniakami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ZosiaT" data-source="post: 279202" data-attributes="member: 1670"><p>Witam </p><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni Kryszny&quot; Adiraja dasa</p><p>175 g krótkoziarnistego białego ryżu</p><p>100 g urad dalu (dalem określane są wszystkie rośliny straczkowe)</p><p>2 świeże posiekane papryczki chili</p><p>0,5 łyżeczki brazowego cukru</p><p>2.5 łyzeczki soli</p><p>10 średnich ziemniaków</p><p>ghee lub olej roślinny do patelni</p><p></p><p>4 łyżki startego kokosu</p><p>3 łyżeczki startego świeżego imbiru</p><p>4 łyżki ghee (sklarowane masło)</p><p>2 łyżeczki kminku indyjskiego</p><p>2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy</p><p>1.5 łyżeczki kurkumy</p><p>2 łyżki posiekanych liści kolendry</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>Ryż i dal namoczyć osobno na noc. Umyć, osaczyć. Osobno zmielić z odrobina wody w młynku, tak aby utworzyło się rzadkie ciasto. Połaczyć, dodać posiekane chili, cukier i 0.5 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 1-2 godzin. Patelnie natłuścić ghee lub olejem. Wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję naleśnikowego). Sprawdzić nagrzanie patelni. Wylać około 4 łyżki ciasta (rozprowadzić równomiernie, zaczynajac od środka). Placek powinien mieć średnicę około 20 cm. Przy smażeniu należy uważać, bo ciasto pod wpływem ciepła szybko twardnieje. Smażyć od 2-3 min. na jasnobrazowy kolor. Patelnie natłuszczać dopiero w momencie kiedy placki zaczną przywierać. Układać dosze jedna na drugiej i przykryć pokrywka aby nie ostygły. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub rozgnieść widelcem. Zmielić kokos z pozostałym chili, imbirem oraz odrobiną wody. Na oleju lub ghee podsmażyć gorczycę i nasiona kminku. W momencie kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać dodać pastę z kokosem. Po minucie dodaćkurkumę, ziemniaki, posiekaną kolendrę oraz sól. Smażyć przez 5 min. i odstawić. Powstałym nadzieniem posmarować dosze, każdą składając na pół. Podsmażyć z obu stron na patelni. (Podawać na ciepło, tuż po usmażeniu najlepiej z sałatką z pomidorów ).</p><p>Wersja dla leniwych - to nadzienie można również zastosować do zwykłych naleśników. Jednak to już nie będzie to danie. Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ZosiaT, post: 279202, member: 1670"] Witam Przepis pochodzi z "Kuchni Kryszny" Adiraja dasa 175 g krótkoziarnistego białego ryżu 100 g urad dalu (dalem określane są wszystkie rośliny straczkowe) 2 świeże posiekane papryczki chili 0,5 łyżeczki brazowego cukru 2.5 łyzeczki soli 10 średnich ziemniaków ghee lub olej roślinny do patelni 4 łyżki startego kokosu 3 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 łyżki ghee (sklarowane masło) 2 łyżeczki kminku indyjskiego 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy 1.5 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanych liści kolendry 2 łyżki masła Ryż i dal namoczyć osobno na noc. Umyć, osaczyć. Osobno zmielić z odrobina wody w młynku, tak aby utworzyło się rzadkie ciasto. Połaczyć, dodać posiekane chili, cukier i 0.5 łyżeczki soli. Wymieszać, odstawić na 1-2 godzin. Patelnie natłuścić ghee lub olejem. Wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję naleśnikowego). Sprawdzić nagrzanie patelni. Wylać około 4 łyżki ciasta (rozprowadzić równomiernie, zaczynajac od środka). Placek powinien mieć średnicę około 20 cm. Przy smażeniu należy uważać, bo ciasto pod wpływem ciepła szybko twardnieje. Smażyć od 2-3 min. na jasnobrazowy kolor. Patelnie natłuszczać dopiero w momencie kiedy placki zaczną przywierać. Układać dosze jedna na drugiej i przykryć pokrywka aby nie ostygły. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub rozgnieść widelcem. Zmielić kokos z pozostałym chili, imbirem oraz odrobiną wody. Na oleju lub ghee podsmażyć gorczycę i nasiona kminku. W momencie kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać dodać pastę z kokosem. Po minucie dodaćkurkumę, ziemniaki, posiekaną kolendrę oraz sól. Smażyć przez 5 min. i odstawić. Powstałym nadzieniem posmarować dosze, każdą składając na pół. Podsmażyć z obu stron na patelni. (Podawać na ciepło, tuż po usmażeniu najlepiej z sałatką z pomidorów ). Wersja dla leniwych - to nadzienie można również zastosować do zwykłych naleśników. Jednak to już nie będzie to danie. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Masala dosza-naleśniki nadziewane ziemniakami*
Top
Bottom