Masa kajmakowa w wersji szybkiej M. Łebkowskiego
10 dkg mleka w proszku
15 dkg cukru
10 dkg masła
1 łyżka cukru waniliowego
Masło roztopić. Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, dodać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połaczą. Wlać stopione masło i zmiksować na jednolitą masę.
Można dodać 5 dkg czekolady w proszku albo 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej - wtedy otrzyma się kajmak czekoladowy albo kawowy.
Nie robiłam tej masy
ale ona przypomina mi tę do wafla. Marek Łebkowski to sprawdzone źródło przepisów więc, można spróbować bez obaw i klepnąć mazurek w ostatniej chwili.
Myślę, że można śmiało tą masą przełożyć wafel i udekorować go świątecznie i można to zrobić w ostatniej chwili.
10 dkg mleka w proszku
15 dkg cukru
10 dkg masła
1 łyżka cukru waniliowego
Masło roztopić. Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, dodać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połaczą. Wlać stopione masło i zmiksować na jednolitą masę.
Można dodać 5 dkg czekolady w proszku albo 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej - wtedy otrzyma się kajmak czekoladowy albo kawowy.
Nie robiłam tej masy
Myślę, że można śmiało tą masą przełożyć wafel i udekorować go świątecznie i można to zrobić w ostatniej chwili.