- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wypatrzyłam ten makowiec na blogu Alby i zestaw składników od razu zwrócił moja uwagę. Jabłka, masa makowa, budyń - to coś nowego, na pewno innego od zazwyczaj znanych makowców, na pewno wartego wypróbowania. I się nie pomyliłam! Ciasto wyszło świetne i przy tym - w ogóle nie kłopotliwe, dzięki użyciu gotowej masy makowej. Użyłam mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Mąż - miłośnik makowców- był zachwycony. Na pewno jeszcze nie raz to ciasto się u nas pojawi. Jest idealne zarówno na święta jaki i na co dzień
ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła1
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
1 puszka masy makowej 850 g
1 opakowanie budyniu ( proszek)
500 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
5 jabłek
sok z cytryny
1. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
2. Do 250 ml mleka dodać proszek budyniowy, cukier i 2 łyżki mąki.
Pozostałe 250 ml mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżeczką cukru i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać.
4. Masę makową przełożyć z puszki do miski. Dodać jajka i wymieszać. Porcjami dodawać przestudzony budyń, mieszając.
5. 2/3 ciasta wylepić spód formy do pieczenia. Na cieście ułożyć kolejno jabłka i masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50-60 min.
Piekłam w formie 26 x 19 cm.


ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła1
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
1 puszka masy makowej 850 g
1 opakowanie budyniu ( proszek)
500 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
5 jabłek
sok z cytryny
1. Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
2. Do 250 ml mleka dodać proszek budyniowy, cukier i 2 łyżki mąki.
Pozostałe 250 ml mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżeczką cukru i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać.
4. Masę makową przełożyć z puszki do miski. Dodać jajka i wymieszać. Porcjami dodawać przestudzony budyń, mieszając.
5. 2/3 ciasta wylepić spód formy do pieczenia. Na cieście ułożyć kolejno jabłka i masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50-60 min.
Piekłam w formie 26 x 19 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: