Makaron ze szparagami i ricotta

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Makaron ze szparagami i ricotta / 4 x 320 kalorii /
300 g makaronu krotkiego / penne, swiderki itp. /
600 g szparagow
60 g ricotty / mozna zastapic serem twarogowym lub innycm /
20 g startego sera parmigiano
sol
- szparagi umyc, odlamac twarde koncowki / obrac, jesli jest to konieczne /, odciac czubki / zosatwic do risotta /, pokroic na kawalki i ugotowac w osolonej wodzie / okolo 15-18 minut /
- odcedzic szparagi, zmiksowac z ricotta i szczypta soli
- polaczyc z makaronem i posypac serem
- mozna uzyc takze czubkow szparagowych, ale nalezy wrzucic je do wody po 10 minutach / oddzielic od reszty przed miksowanie i zostawic do ozdoby /
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Linn cala sie obslinilam
icon_smile.gif
Szkoda, ze juz nie ma swiezych szparagow. Jak myslisz, czy jak dodam takie ze sloiczka w natruralnej zalewie to bedzie ok? - Juz w tedy bez gotowania oczywiscie, prawda?
Zrobie na romantyczna kolacje we dwoje
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna. Ja dodaje nawet taki krem szparagowy ze sloiczka / oczywiscie od zaufanego producenta: same szparagi oliwa extravergine /. Uzywam go tez do risotta szparagowego, poza sezonem szparagowym.
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
No to super
icon_smile.gif
na pewno wyprobuje a potem powiem jak nam smakowalo, Ale znajac mnie i mojego chlopaka to na pewno, bo uwielbiamy makaron, szparagi i ricotte
icon_smile.gif