Łosoś z porami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,459
5,591
113
Rodzaj przepisu
  1. pescetariański
Łosoś z porami
Saumon aux poireaux en papillote

Przepis pochodzi z książki Beverly Leblanc Smaki świata - Francja
Autorka podaje, że przepis wymyśliła paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes i uczy francuskiej sztuki kulinarnej.

Składniki: (4 porcje):
2 łyżki stołowe oliwy plus do posmarowania folii
4 duże pory (tylko białe części), przepołowione, opłukane i pokrojone w cienkie plasterki
12 plasterków cytryny
4 filety z łososia, po 140 g każdy
6 łyżek stołowych drobno posiekanej natki pietruszki lub mieszanki ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz

Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie i szczelnej pokrywie rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić pory, zmniejszyć płomień i smażyć przez 8 - 10 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty na tyle duże, by w każdy luźno zawinąć rybę, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć trzy plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Rybę przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć po łyżce śmietany. Zakryć rybę folią i dwukrotnie zawinąć brzegi, by sos nie wyciekał podczas pieczenia. Łososia z porami nie owijać zbyt ciasno – należy zostawić dość miejsca, by w folii mogła się skroplić para wodna, która sprawi, że ryba nie wyschnie. Danie można owinąć też pergaminem, który podczas pieczenia stanie się brązowy. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Przed podaniem przełożyć rybę z porami na ogrzane talerze i podać z sosem, który zebrał się na folii. Danie można też podać w folii lub w pergaminie wprost z piekarnika.
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Joanno, ja Cię zabiję
icon_lol.gif
Właśnie rozmrażam łososia, a wczoraj zanabyłam pora. A Ty byłaś pierwsza
icon_lol.gif


No dobrze, to mi powiedz, warto go rozmrażać? :-D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Warto było rozmrażać. Nie przepadam za świeżym łososiem, wolę wędzonego, ale to naprawdę było niezłe. Posypałam pietruszką i miętą, śmietanę dałam 18%.

_oso_.jpg
 

Załączniki

  • _oso_.jpg
    _oso_.jpg
    44.9 KB · Wyświetleń: 18

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Uwielbiam wszystko z tego dania, gdyby nie to , ze menu mam ustalone i lososia brak, to na pewno zrobilabym. Polecam do tego Gratin Dauphinois.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciągam sobie, będę robić.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,459
5,591
113
Fajnie, że wyciągnęłaś, to i ja go znów upiekę, bo kupiłam dziś łososia i właśnie się zastanawiałam, jak go zrobić.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy