- Lis 28, 2005
- 33,459
- 5,591
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- pescetariański
Łosoś z porami
Saumon aux poireaux en papillote
Przepis pochodzi z książki Beverly Leblanc Smaki świata - Francja
Autorka podaje, że przepis wymyśliła paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes i uczy francuskiej sztuki kulinarnej.
Składniki: (4 porcje):
2 łyżki stołowe oliwy plus do posmarowania folii
4 duże pory (tylko białe części), przepołowione, opłukane i pokrojone w cienkie plasterki
12 plasterków cytryny
4 filety z łososia, po 140 g każdy
6 łyżek stołowych drobno posiekanej natki pietruszki lub mieszanki ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie i szczelnej pokrywie rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić pory, zmniejszyć płomień i smażyć przez 8 - 10 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty na tyle duże, by w każdy luźno zawinąć rybę, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć trzy plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Rybę przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć po łyżce śmietany. Zakryć rybę folią i dwukrotnie zawinąć brzegi, by sos nie wyciekał podczas pieczenia. Łososia z porami nie owijać zbyt ciasno – należy zostawić dość miejsca, by w folii mogła się skroplić para wodna, która sprawi, że ryba nie wyschnie. Danie można owinąć też pergaminem, który podczas pieczenia stanie się brązowy. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Przed podaniem przełożyć rybę z porami na ogrzane talerze i podać z sosem, który zebrał się na folii. Danie można też podać w folii lub w pergaminie wprost z piekarnika.
Saumon aux poireaux en papillote
Przepis pochodzi z książki Beverly Leblanc Smaki świata - Francja
Autorka podaje, że przepis wymyśliła paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes i uczy francuskiej sztuki kulinarnej.
Składniki: (4 porcje):
2 łyżki stołowe oliwy plus do posmarowania folii
4 duże pory (tylko białe części), przepołowione, opłukane i pokrojone w cienkie plasterki
12 plasterków cytryny
4 filety z łososia, po 140 g każdy
6 łyżek stołowych drobno posiekanej natki pietruszki lub mieszanki ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, estragon)
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz
Wykonanie:
W rondlu o grubym dnie i szczelnej pokrywie rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić pory, zmniejszyć płomień i smażyć przez 8 - 10 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty na tyle duże, by w każdy luźno zawinąć rybę, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć trzy plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Rybę przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć po łyżce śmietany. Zakryć rybę folią i dwukrotnie zawinąć brzegi, by sos nie wyciekał podczas pieczenia. Łososia z porami nie owijać zbyt ciasno – należy zostawić dość miejsca, by w folii mogła się skroplić para wodna, która sprawi, że ryba nie wyschnie. Danie można owinąć też pergaminem, który podczas pieczenia stanie się brązowy. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Przed podaniem przełożyć rybę z porami na ogrzane talerze i podać z sosem, który zebrał się na folii. Danie można też podać w folii lub w pergaminie wprost z piekarnika.