- Kwi 9, 2010
- 14
- 0
- 0
znalazłam taki przepis
Składniki:
1/4 l whisky -- Passport Scotch najlepiej
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -- gotować 3 godziny zamknięte
1/2 szklanki śmietany kremówki -- ew.może być 18% byle słodka była
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej -- czubata,rozpuszczona w odrobinie wrzątku
1/2 łyżeczki cukru waniliowego -- ewentualnie
Ostudzić ugotowane mleko,wyłożyć do miski.Miksować z kawą i cukrem dolewając powoli whisky.Następnie dolać ostrożnie śmietankę i krótko zmiksować.
Uwaga:długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza,które później trudno wychodzą!
Wychodzi ok.0,7 litra likieru.
Lepszy jest podobno jak postoi z miesiąc ale ja nie wiem bo przeważnie wypijamy go zanim minie ten miesiąc
i zastanawiam się czy można to mleko ugotować w termomiksie, czy ktoś robił coś podobnego?
Składniki:
1/4 l whisky -- Passport Scotch najlepiej
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -- gotować 3 godziny zamknięte
1/2 szklanki śmietany kremówki -- ew.może być 18% byle słodka była
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej -- czubata,rozpuszczona w odrobinie wrzątku
1/2 łyżeczki cukru waniliowego -- ewentualnie
Ostudzić ugotowane mleko,wyłożyć do miski.Miksować z kawą i cukrem dolewając powoli whisky.Następnie dolać ostrożnie śmietankę i krótko zmiksować.
Uwaga:długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza,które później trudno wychodzą!
Wychodzi ok.0,7 litra likieru.
Lepszy jest podobno jak postoi z miesiąc ale ja nie wiem bo przeważnie wypijamy go zanim minie ten miesiąc
i zastanawiam się czy można to mleko ugotować w termomiksie, czy ktoś robił coś podobnego?