Lekkie ciasto jogurtowe

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Przepis jest z dodatku do Poradnika domowego, ale niestety nie podam numeru..
Ciasto jak dla mnie jest super
daumen.gif
Bardzo dobre i bardzo proste...

Składniki:
2 szkl maki
400 ml jogurtu naturalnego
2 jaja
szklanka cukru
2 lyzeczki pr do pieczenia


Jogurt wymieszac z cukrem i nadal mieszajac dodawac jajka i make z proszkiem. Gladkie ciasto przelac do natluszczonej formy i piec w 180 stopniach, az zacznie odstawac od formy i ladnie sie zrumieni.

Do dekoracji w przepisie jest podana galaretka i owoce, a ja zrobilam z wisni mrozonych, podgotowanych z cukrem waniliowym i maka ziemniaczana jako zagestnik...
icon_mrgreen.gif


142_4273.JPG
 

Załączniki

  • 142_4273.JPG
    142_4273.JPG
    55.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No wyszło całkiem mniamnuśnie - swietny pomysł z tymi wisniami
daumen.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
icon_question.gif
gruebel_2.gif
a można użyć jogurtu NIE-naturalnego ??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Uwaga, zaraz będzie zakalec
zahnlos.gif

Zamiast jogurtu miałam kefirek, ale że zutylizować trzeba, próbę podjęłam. Kefirku mi nie szkoda
biggrinflip.gif
Najwyżej do kumpeli znowu zabiorę orzeszki...
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Melduję, że szukam orzeszków
cheers.gif

Zakalec koncertowy, mógłby robić za archetyp zakalca. Piękny, gniotowaty po całości, z artystycznie wybrzuszoną skórką, która wdzięcznie od gniota odstała, tworząc nader dekoracyjny purchel
icon_mrgreen.gif


Koniec eksperymentów, proszę się mną nie przejmować - dogadujemy się z piekarnikiem. Ani on, ani ja nie nadajemy się do pieczenia ciast
icon_wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Może po prostu za krótko piekłaś, albo w za małej temp.?
gruebel_2.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
W 180 stopniach piekłam i gdybym je zostawiła dłużej, zostałby węgielek
icon_smile.gif
Mną nie należy się przejmować, z ciast wychodzi mi keks BeatySz, szarlotka i inne kruche oraz najbardziej łopatologiczny marchwiak.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Azazelle, no przykro mi
bussi.gif

Zakalec moze być tesz gdy sie piecze w za dużej temp. <u ciebie odpada>, jak doda sie za duzo wilgotnych owoców lub za duzo bakalii <tez odpada> i gdy ciasto jest za gęste.
Nie wyszło ci za gęste ciasto? Może to byc też wina mąki, przerzyć się na jakąś inną..
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Nie martwię się, obśmiałam się jak norka
icon_wink.gif
Sróbujemy jeszcze kiedyś, ale pół keksa stoi na szafce i czeka na konsumpcję
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Sini, niczego nie zdążę zrobić boć tylko dupka została
icon_wink.gif
 

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Fajnie ze smakuje to ciasto... a ty Azazelle nic sie nie przejmuj, bo jak ja go pierwszy raz robilam to tez mi cos chyba nie wyszlo a teraz to idzie jak po masle....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy