Kwadraty jagodowe
Bardzo smaczne, wilgotne ciasto z jagodami - swietne z mocna, aromatyczna herbata
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masla
3/4 szklanki mleka
1 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/4 lyzeczki cynamonu
1 1/2 szklanki swiezych jagod, oproszonych lyzka maki
1/4 szklanki brazowego cukru
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 lyzka mleka
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Kwadratowa forme o wymiarach 23x23cm posmarowac maslem. Ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka po jednym i wanilie, dobrze ubic. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem ciagle ubijajac mase na malych obrotach. Dodac cynamon i platki owsiane i wymieszac. Wsypac oproszone maka jagody i delikatnie wymieszac. Wylac na przygotowana blache, posypac rownomiernie brazowym cukrem i piec okolo 45 minut, az ciasto bedzie lekko zlociste i patyczek wetkniety w sam srodek bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i kompletnie wystudzic. Cukier puder utrzec z lyzka mleka i wanilia na gladka mase, dodajac wiecej cukru lub mleka w razie potrzeby. Polac ciasto lukrem, robiac esy-floresy.
Bardzo smaczne, wilgotne ciasto z jagodami - swietne z mocna, aromatyczna herbata
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masla
3/4 szklanki mleka
1 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/4 lyzeczki cynamonu
1 1/2 szklanki swiezych jagod, oproszonych lyzka maki
1/4 szklanki brazowego cukru
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 lyzka mleka
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Rozgrzac piekarnik do 165 st.C. Kwadratowa forme o wymiarach 23x23cm posmarowac maslem. Ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka po jednym i wanilie, dobrze ubic. Dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem ciagle ubijajac mase na malych obrotach. Dodac cynamon i platki owsiane i wymieszac. Wsypac oproszone maka jagody i delikatnie wymieszac. Wylac na przygotowana blache, posypac rownomiernie brazowym cukrem i piec okolo 45 minut, az ciasto bedzie lekko zlociste i patyczek wetkniety w sam srodek bedzie suchy. Wyjac z piekarnika i kompletnie wystudzic. Cukier puder utrzec z lyzka mleka i wanilia na gladka mase, dodajac wiecej cukru lub mleka w razie potrzeby. Polac ciasto lukrem, robiac esy-floresy.