- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Kurczak w papryce
Zródlo przepisu : internet
Skladniki :
8 części kurczakowych ( u mnie 4 duże udka podzielone na 8 części)
Sól i czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 dymki, w plasterkach
ząbki czosnku, zmiażdżone
1 czerwona papryka-pokrojon
200 (7) ml białego wina
200 (7) ml bulionu z kurczaka
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki gęstej śmietany do sosu
Kilka liści kolendry lub pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotować kurczaka. Nasmarować oliwą z solą i pieprzem. Obsmażyć w rondlu na zloty kolor z dwóch stron.
Wyjąć , a do rondla dodać cebulę i rozgnieciony czosnek - do zrumienienia. Ok 3-4 minut. Dodać paprykę ,a następnie kurczaka. Wymieszać.
Dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż plyn odparuje o polowę. Następnie dodać przyprawy -przecier pomidorowy,papryki i dobrze wymieszać.
Przelożyć calość do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 40 min w rozgrzanym do 180C piekarniku. Co jakiś czas polewać kurczaka sosem.
Po 40 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, dodać śmietanę, posypać kolendrą lub natką i podawać - z ryżem, makaronem lub pieczywem
Smacznego
Zródlo przepisu : internet
Skladniki :
8 części kurczakowych ( u mnie 4 duże udka podzielone na 8 części)
Sól i czarny pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 dymki, w plasterkach
ząbki czosnku, zmiażdżone
1 czerwona papryka-pokrojon
200 (7) ml białego wina
200 (7) ml bulionu z kurczaka
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki gęstej śmietany do sosu
Kilka liści kolendry lub pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Przygotować kurczaka. Nasmarować oliwą z solą i pieprzem. Obsmażyć w rondlu na zloty kolor z dwóch stron.
Wyjąć , a do rondla dodać cebulę i rozgnieciony czosnek - do zrumienienia. Ok 3-4 minut. Dodać paprykę ,a następnie kurczaka. Wymieszać.
Dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż plyn odparuje o polowę. Następnie dodać przyprawy -przecier pomidorowy,papryki i dobrze wymieszać.
Przelożyć calość do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 40 min w rozgrzanym do 180C piekarniku. Co jakiś czas polewać kurczaka sosem.
Po 40 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, dodać śmietanę, posypać kolendrą lub natką i podawać - z ryżem, makaronem lub pieczywem
Smacznego