- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
zdjec niestety jak na razie nie bedzie, bo od dluzszego czasu nie przyrzadzam juz miesa... ale jesli trafia sie znowu jacys "miesozerni" goscie to wykorzystam moment i zrobie fotke
1 lyzka ostrej musztardy
2 lyzki jasnego sosu sojowego
1 lyzka plynnego miodu
1 limetka
1 zabek czosnku (starty)
wszystko wymieszac
4 piersi z kurczaka (ok. 150 g kazda) + olej do smazenia
natrzec kurczaka marynata, przykryc i wstawic do lodowki na min. godzine
nastepnie dobrze obsmazyc (ok. 7 min. z kazdej strony) ; zachowac w cieple
na sos
2 dl rosolu
1 lyzka bialego porto
1 lyzeczka soku z limetki (+ utarta skorka do dekoracji)
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
sol, pieprz
wlac rosol na patelnie na ktorej smazyl sie kurczak, dodac pozostale skladniki, wymieszac, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac az objetosc zmniejszy sie o polowe ; doprawic do smaku
pokroic piersi w plasterki (ok. 1 cm), nalozyc na talerze, polac sosem i udekorowac starta skorka z limetki
podawac z ryzem (rowniez udekorowanym limetka)
(widzialam, ze posiadacie tarki Microplane, wiec Wam sie tu akurat przydadza
)
przepis pochodzi z tutejszego czasopisma Betty Bossi nr 10/2002

1 lyzka ostrej musztardy
2 lyzki jasnego sosu sojowego
1 lyzka plynnego miodu
1 limetka
1 zabek czosnku (starty)
wszystko wymieszac
4 piersi z kurczaka (ok. 150 g kazda) + olej do smazenia
natrzec kurczaka marynata, przykryc i wstawic do lodowki na min. godzine
nastepnie dobrze obsmazyc (ok. 7 min. z kazdej strony) ; zachowac w cieple
na sos
2 dl rosolu
1 lyzka bialego porto
1 lyzeczka soku z limetki (+ utarta skorka do dekoracji)
1 lyzka miodu
1 lyzka musztardy
sol, pieprz
wlac rosol na patelnie na ktorej smazyl sie kurczak, dodac pozostale skladniki, wymieszac, zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac az objetosc zmniejszy sie o polowe ; doprawic do smaku
pokroic piersi w plasterki (ok. 1 cm), nalozyc na talerze, polac sosem i udekorowac starta skorka z limetki
podawac z ryzem (rowniez udekorowanym limetka)
(widzialam, ze posiadacie tarki Microplane, wiec Wam sie tu akurat przydadza

przepis pochodzi z tutejszego czasopisma Betty Bossi nr 10/2002