- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Kruche ciasto nadziewane prażonymi jabłkami.Dobre na późny podwieczorek lub
wczesną kolację,albo na późną kolację
Trzeba uważać żeby nie poparzyć sobie
języka
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
-250 g zimnego masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
-zimna woda do skrapiania ciasta
-jabłka prazone ze słoika lub jabłka świeże pokrojone dowolnie
-cukier puder do posypania
Mąki,cukier i sól przesiać do miski,wkroić masło i szybko rozetrzeć.Skropić
wodą żeby dało się zagnieść w kulę.Rozwałkować podsypując lekko mąką na długi
prostokąt.Podzielić radełkiem lub nożem prostokąt na 12 mniejszych
prostokątów,na każdy nakładać jabłka i zlepiać tak żeby nadzienie nie
wypływało.Piec ok.10 minut w 220 stopniach,pilnować żeby się nie
przypaliło.Gorące posypać cukrem pudrem.
wczesną kolację,albo na późną kolację

języka
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
-250 g zimnego masła
-1/2 szklanki cukru pudru
-szczypta soli
-zimna woda do skrapiania ciasta
-jabłka prazone ze słoika lub jabłka świeże pokrojone dowolnie
-cukier puder do posypania
Mąki,cukier i sól przesiać do miski,wkroić masło i szybko rozetrzeć.Skropić
wodą żeby dało się zagnieść w kulę.Rozwałkować podsypując lekko mąką na długi
prostokąt.Podzielić radełkiem lub nożem prostokąt na 12 mniejszych
prostokątów,na każdy nakładać jabłka i zlepiać tak żeby nadzienie nie
wypływało.Piec ok.10 minut w 220 stopniach,pilnować żeby się nie
przypaliło.Gorące posypać cukrem pudrem.


