- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki :
• 500 g mąki
• 200 g margaryny
• 40 g smalcu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 żółtka
• 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)
• 1-2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
• cukier waniliowy
• szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Da mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie , tak aby powstały malutkie grudki.
Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki (można i bez schładzania, jeżeli w kuchni nie jest za gorąco).
Wyjąć ciasto z lodówki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, z założoną „ciastkową” końcówką. Jeżeli nie mamy takiej maszynki, można ciasto rozwałkować i wycinać różne formy.
Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem a następnie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, na złoty kolor.
Ja najczęściej piekę z podwójnej porcji ( z 1 kilograma mąki) i wtedy wychodzi mi 4 blaszki piekarnikowe, które piekę po dwie na raz w termoobiegu. W czasie jak pierwsze dwie blaszki pieką się, dwie kolejne są napełniane ciastkami z maszynki
Ostatnią edycję dokonał moderator: