Ten rodzaj potrawy ma po wlosku ladna nazwe "vellutata" od "velluto", czyli pluszu. Mozna powiedziec...pluszak fenkulowy. Prztlumaczylam specjalnie dla Was stad: http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=2680
400 g fenkulow w malych kawalkach
100 g mleka
250 g wody
1 lyzka skrobi kukurydzianej / mysle, ze moze byc tez maka ziemniaczana /
galka muszkatolowa
sol
- wrzucic kawalki fenkulow do dzbanka, miksowac przez 2 minuty / szybkosc 4 /
- dodac wode i mleko: 20 minut w temperaturze 90°C, szybkosc 1
- dodac troche galki muszkatolowej i gotowac w temperaturze 100°C przez 6 minut / szybkosc 9 /
- wg smaku mozna:
1. dodac troche stratego sera parmigiano reggiano / lub innego /
2. troche masla
/ lub oliwy extravergine /
400 g fenkulow w malych kawalkach
100 g mleka
250 g wody
1 lyzka skrobi kukurydzianej / mysle, ze moze byc tez maka ziemniaczana /
galka muszkatolowa
sol
- wrzucic kawalki fenkulow do dzbanka, miksowac przez 2 minuty / szybkosc 4 /
- dodac wode i mleko: 20 minut w temperaturze 90°C, szybkosc 1
- dodac troche galki muszkatolowej i gotowac w temperaturze 100°C przez 6 minut / szybkosc 9 /
- wg smaku mozna:
1. dodac troche stratego sera parmigiano reggiano / lub innego /
2. troche masla
/ lub oliwy extravergine /
Ostatnią edycję dokonał moderator: