Krem z fenkulow

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ten rodzaj potrawy ma po wlosku ladna nazwe "vellutata" od "velluto", czyli pluszu. Mozna powiedziec...pluszak fenkulowy. Prztlumaczylam specjalnie dla Was stad: http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=2680
400 g fenkulow w malych kawalkach
100 g mleka
250 g wody
1 lyzka skrobi kukurydzianej / mysle, ze moze byc tez maka ziemniaczana /
galka muszkatolowa
sol
- wrzucic kawalki fenkulow do dzbanka, miksowac przez 2 minuty / szybkosc 4 /
- dodac wode i mleko: 20 minut w temperaturze 90°C, szybkosc 1
- dodac troche galki muszkatolowej i gotowac w temperaturze 100°C przez 6 minut / szybkosc 9 /
- wg smaku mozna:
1. dodac troche stratego sera parmigiano reggiano / lub innego /
2. troche masla
/ lub oliwy extravergine /
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy