Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Same mielone częściowo są inspirowane są przepisem Jamiego Olivera, tzn. pożyczyłam sobie pomysł na dodanie do masy krakersów i musztardy dijon
icon_smile.gif
. Proporcje na 8 kotletów.

Składniki na kotlety:
500g mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
12 krakersów rozkruszonych do konsystencji bułki tartej
1 średnia cebula drobno posiekana i podsmażona na złoto
0,5 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (polecam apetity)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1 średnia cebula drobno posiekana
300g pieczarek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta pieprzu do smaku
1 płaska łyżeczka mąki
olej do smażenia

Aby przygotować farsz na odrobinie oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy, przykryć na chwilę pokrywką aż pieczarki puszczą sok, następnie smażyć odkryte do momentu aż prawie cały płyn odparuje, oprószyć mąką, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Podzielić na 8 porcji.

Składniki kotletów dokładnie wyrobić i podzielić na 8 porcji. Brać porcję mięsa, rozklepać na cienki placek, na środku ułożyć farsz, zlepić jak pieroga a następnie uformować kształt podobny do krokieta, powtórzyć z resztą składników. smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i niezbyt dużym ogniu, by kotlety zdążyły się dosmażyć do środka. Ja pod koniec smażenia przykrywam pokrywką, żeby mieć pewność, że mięso nie będzie w środku surowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
kotlety pyszne, miałam problem z zaklejaniem farszu, podczas smażenia pękały, następnym razem bedzie mi łatwiej mam nadzieję

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Doris jaka Ty szybka jesteś, cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif
. A z pękaniem to powiem Ci jak ja sobie radzę, po pierwsze nie smażę ich od razu do zrumienienia, tylko tyle żeby zbielały i mięso z zewnątrz się ścięło i jak już cały kotlet jest biały, to dopiero na średnim ogniu zaczynam je rumienić, zapomniałam o tym napisać, bo mi się już tak nie robi
icon_redface.gif
.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Izolda @ 13 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1104303Doris jaka Ty szybka jesteś, cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif
. A z pękaniem to powiem Ci jak ja sobie radzę, po pierwsze nie smażę ich od razu do zrumienienia, tylko tyle żeby zbielały i mięso z zewnątrz się ścięło i jak już cały kotlet jest biały, to dopiero na średnim ogniu zaczynam je rumienić, zapomniałam o tym napisać, bo mi się już tak nie robi
icon_redface.gif
.
To jest patent , następnym razem tak zrobię! Wszystkim smakowało! Dzięki Izoldo.

Załączniki

• Zdj_cia_0136.jpg
    Zdj_cia_0136.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Widzi Pani? Wpisała i już są chętni.
zahnlos.gif

Ja na jutro chłopu zrobię, a sobie kotlety Pożarskiego.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy