- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Same mielone częściowo są inspirowane są przepisem Jamiego Olivera, tzn. pożyczyłam sobie pomysł na dodanie do masy krakersów i musztardy dijon
. Proporcje na 8 kotletów.
Składniki na kotlety:
500g mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
12 krakersów rozkruszonych do konsystencji bułki tartej
1 średnia cebula drobno posiekana i podsmażona na złoto
0,5 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (polecam apetity)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 średnia cebula drobno posiekana
300g pieczarek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta pieprzu do smaku
1 płaska łyżeczka mąki
olej do smażenia
Aby przygotować farsz na odrobinie oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy, przykryć na chwilę pokrywką aż pieczarki puszczą sok, następnie smażyć odkryte do momentu aż prawie cały płyn odparuje, oprószyć mąką, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Podzielić na 8 porcji.
Składniki kotletów dokładnie wyrobić i podzielić na 8 porcji. Brać porcję mięsa, rozklepać na cienki placek, na środku ułożyć farsz, zlepić jak pieroga a następnie uformować kształt podobny do krokieta, powtórzyć z resztą składników. smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i niezbyt dużym ogniu, by kotlety zdążyły się dosmażyć do środka. Ja pod koniec smażenia przykrywam pokrywką, żeby mieć pewność, że mięso nie będzie w środku surowe.

Składniki na kotlety:
500g mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
12 krakersów rozkruszonych do konsystencji bułki tartej
1 średnia cebula drobno posiekana i podsmażona na złoto
0,5 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka pieprzu ziołowego (polecam apetity)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 średnia cebula drobno posiekana
300g pieczarek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
szczypta pieprzu do smaku
1 płaska łyżeczka mąki
olej do smażenia
Aby przygotować farsz na odrobinie oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy, przykryć na chwilę pokrywką aż pieczarki puszczą sok, następnie smażyć odkryte do momentu aż prawie cały płyn odparuje, oprószyć mąką, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Podzielić na 8 porcji.
Składniki kotletów dokładnie wyrobić i podzielić na 8 porcji. Brać porcję mięsa, rozklepać na cienki placek, na środku ułożyć farsz, zlepić jak pieroga a następnie uformować kształt podobny do krokieta, powtórzyć z resztą składników. smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i niezbyt dużym ogniu, by kotlety zdążyły się dosmażyć do środka. Ja pod koniec smażenia przykrywam pokrywką, żeby mieć pewność, że mięso nie będzie w środku surowe.
Ostatnią edycję dokonał moderator: