- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
KLUSKI NA PARZE ZE SLIWKAMI
inaczej kluski na gaciach z węgierką
500g mąki (typ 405)
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
droźdźe (42g)
160 ml mleka
bardzo płaska łyżeczka soli
12 dużych śliwek węgierek
12 kostek cukru
Masło i bułka tarta oraz dodatkowo cukier i śmietana
1.Z podanych powyżej składników tworzymy ciasto droźdzowe (najlepiej w maszynie do pieczenia chleba).
2.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Z osuczonych śliwek wyjmujemy pestkę, w miejsce której wsadzamy kostkę cukru lub normalny cukier. Kawałek ciasta rozpłaszczamy , wsadzamy śliwkę i dokładnie zaklejamy. Kluski na dobrze posypanej mąką drewnianej desce, zlepieniem w dół dostawiamy na dobre 30 minut w ciepłym miejscu.
3.W szerokim garnku z wysoką przykrywką wlewamy wodę. Przykrywamy lnianą ścierką mocno związaną sznurkiem na rantach garnka i doprowadzamy wodę do wrzenia. Na powstałą parę kładziemy wyrośnięte kluski, Przykrawamy przykrywką i trzymamy pod mocną parą przez 15 minut.
4.Kluski podajemy polane masłem z tartą bułką, posypane cukrem i polane śmietaną
Ps. Należy bardzo ostrożnie zachowywać się przy zdejmowaniu pokrywki. Para wodna i jej temperatura 100 stopni to nie przelewki !!!!
inaczej kluski na gaciach z węgierką

500g mąki (typ 405)
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
droźdźe (42g)
160 ml mleka
bardzo płaska łyżeczka soli
12 dużych śliwek węgierek
12 kostek cukru
Masło i bułka tarta oraz dodatkowo cukier i śmietana
1.Z podanych powyżej składników tworzymy ciasto droźdzowe (najlepiej w maszynie do pieczenia chleba).
2.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 części. Z osuczonych śliwek wyjmujemy pestkę, w miejsce której wsadzamy kostkę cukru lub normalny cukier. Kawałek ciasta rozpłaszczamy , wsadzamy śliwkę i dokładnie zaklejamy. Kluski na dobrze posypanej mąką drewnianej desce, zlepieniem w dół dostawiamy na dobre 30 minut w ciepłym miejscu.
3.W szerokim garnku z wysoką przykrywką wlewamy wodę. Przykrywamy lnianą ścierką mocno związaną sznurkiem na rantach garnka i doprowadzamy wodę do wrzenia. Na powstałą parę kładziemy wyrośnięte kluski, Przykrawamy przykrywką i trzymamy pod mocną parą przez 15 minut.
4.Kluski podajemy polane masłem z tartą bułką, posypane cukrem i polane śmietaną
Ps. Należy bardzo ostrożnie zachowywać się przy zdejmowaniu pokrywki. Para wodna i jej temperatura 100 stopni to nie przelewki !!!!



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: