- Lis 28, 2005
- 33,916
- 6,335
- 113
Karp duszony z warzywami
Źródło przepisu - Grażyna Strumiłło - Miłosz "Kuchnia gruzińska" KAW 1990
Składniki:
1 kg karpia
3 cebule
2 marchwie
1 średniej wielkości pietruszka
1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (u mnie kilka łyżek domowej adżiki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła lub margaryny
3 pomidory (u mnie bez skórki)
2 strąki papryki
kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku
sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie:
Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.
Marchew i pietruszkę utrzeć na tarce, cebulę pokrajać w talarki, pomidory w ćwiartki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki - w słomkę.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć, posolić, podlać szklanką wrzatku, poddusić. Włożyć porcje karpia, podlać winem, rozprowadzonym wodą ostrym sosem i dusić do miękkości.
Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać posiekaną pietruszką i koperkiem.
Moje uwagi:
Warzywa pocięłam w julienne i udusiłam w maśle z oliwą. Pomidory obrałam ze skórki i odfiletowałam.
Po włożeniu dzwonek ryby potrawę powoli doprowadziłam do wrzenia i zdjęłam z ognia, zostawiając ją na kilkanaście minut pod przykryciem, by doszła, a potem zjadłam ze smakiem, choć nie należę do wielbicielek karpia.
Źródło przepisu - Grażyna Strumiłło - Miłosz "Kuchnia gruzińska" KAW 1990
Składniki:
1 kg karpia
3 cebule
2 marchwie
1 średniej wielkości pietruszka
1 łyżka ostrego sosu pomidorowego (u mnie kilka łyżek domowej adżiki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła lub margaryny
3 pomidory (u mnie bez skórki)
2 strąki papryki
kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku
sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie:
Sprawionego karpia pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem.
Marchew i pietruszkę utrzeć na tarce, cebulę pokrajać w talarki, pomidory w ćwiartki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki - w słomkę.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć, posolić, podlać szklanką wrzatku, poddusić. Włożyć porcje karpia, podlać winem, rozprowadzonym wodą ostrym sosem i dusić do miękkości.
Przed podaniem doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Posypać posiekaną pietruszką i koperkiem.
Moje uwagi:
Warzywa pocięłam w julienne i udusiłam w maśle z oliwą. Pomidory obrałam ze skórki i odfiletowałam.
Po włożeniu dzwonek ryby potrawę powoli doprowadziłam do wrzenia i zdjęłam z ognia, zostawiając ją na kilkanaście minut pod przykryciem, by doszła, a potem zjadłam ze smakiem, choć nie należę do wielbicielek karpia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: