Karkówka pieczona z octem balsamicznym i jabłkami

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Wiele razy robiłam tę karkówkę, ale ciągle zapominałam o wpisaniu przepisu. Autorem tego zestawienia jest mój wujek, ale niewykluczone, że gdzieś indziej się już kiedyś pojawiło, w końcu zaprawianie mięsa octem to sposób znany od dawna. Danie jest szybkie do przygotowania, potem piecze się samo, a smakuje świetnie, więc polecam bardzo
icon_smile.gif

Składniki na 2 większe, lub 3 małe porcje:

6 niezbyt grubych plastrów karkówki, to jest mniej więcej 1/2 kg mięsa
2 jabłka obrane i pokrojone na plastry grubości ok. 3/4 cm
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli (używam soli morskiej, która jest IMO mniej słona od zwykłej kuchennej, więc jeśli ktoś używa zwykłej, to powinien użyć jej mniej)
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubata miodu
1 łyżka oliwy/oleju
6 łyżek octu balsamicznego

Plastry mięsa ułożyć w formie o wielkości takiej, żeby mięso zachodziło na siebie 'dachówkowato'. Pomiędzy mięso włożyć plastry jabłek tak, aby przykrywały mięso - jabłka zapobiegają wysychaniu mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem, miodem i oliwą, na końcu dodać ocet, dokładnie wymieszać. Polać mięso w miarę równomiernie za pomocą łyżeczki, zalewy nie będzie dużo ale z jabłek wydzieli się wystarczająco dużo wilgoci. Szczelnie zakryć formę folią alu, lub nakryć pokrywką, wstawić całość do lodówki ma minimum 8 godzin, najlepiej przygotować wszystko wieczorem, dzień przed pieczeniem, można oczywiście zrobić to nawet dwa dni przed pieczeniem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wstawić mięso na pół godziny, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec godzinę, następnie zdjąć folię lub pokrywkę, polać mięso wytworzonym sosem i piec jeszcze pół godziny w 200 stopniach lub do zarumienienia się mięsa. Nam najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pojęcia nie mam bo nie doczekuje zimna
icon_wink.gif
Ale samo mięso na pewno jest dobre, tyle że to plastry, więc na kanapkę na przykład, to ciut grubo wyjdzie
icon_wink.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
A kto bogatemu zabroni?
icon_wink.gif
jak twierdzi moja koleżanka...

Tusz będę robić i chyba już niedługo. Jakie jabłka dajesz, Dziuniu?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zazwyczaj daję takie, jakie aktualnie mam, dziś dałam Galę, ładnie się rozpadły podczas pieczenia.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ha, mam akurat karkówkę ale nie mam jabłek. Jutro nie jest bezhandlowa niedziela?
No i niezbyt wiem, jak te jabłka układać między mięsem....
Ale jeśli nie jutro, to kiedyś zrobię to danie napewno.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Samanto, najprościej mówiąc układasz na przemian mięso i jabłka, plastry mają na siebie zachodzić. A jak ktoś chciałby zrobić większą ilość, np. z całej karkówki, to można układać plastry pionowo, też się fajnie upiecze.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Już zapisłam w ulubionych.Uwielbiam takie proste przepisy.Dzięki Dziuniu.Jak odzyskam swoja kuchnię to od razu robię

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,178
2,733
113
Ciekawy ten przepis.
Pewnie kiedyś spróbuję z ciekawości jak będzie wyglądało pół kilograma plastrów mięsa po 2 godzinach pieczenia, bo porównując z czasem pieczenia np. kaczki czy gęsi ważących dużo więcej wydaje mi się, że to bardzo długo.

No i te 2 godziny grzania piekarnika wysoką temperaturą - spory koszt.
icon_mrgreen.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Plastry mięsa są przełożone jabłkami co zapobiega ich wysychaniu, dodatkowo jak pisałam piecze się to niemal cały czas szczelnie zamknięte, więc nic tu nie wysycha, a nawet jest wystarczająco dużo sosu, żeby mięso było nim dobrze nasączone. Kaczkę lub udka kurze piekę minimum 2 godziny, inne mięsa w tym karkówkę piekę w niskiej temperaturze nawet 4 godziny, więc nie ma co tu porównywać czasów, wszystko jest względne. Zresztą jak ktoś chce, to może z oszczędności kosztów piec tę karkówkę godzinę lub nawet krócej, ja pozostanę przy swoim sposobie bo dobrze znam efekt
icon_smile.gif

Aha, jakby ktoś miał wątpliwości, czy bardzo czuć tu ocet, to bez obaw, czuć go podczas pieczenia ale w gotowym daniu nie jest to smak intensywny, nic tu nie jest za kwaśne.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,944
2,289
113
To tak jak ja. Zazwyczaj buraki piekę.

A przepis bardzo mi się podoba. Jak się zrobi zimno, to robię te karkówkę
mniam.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Następna karkówka bedzie z tego przepisu. Chociaż też mnie zdziwił tak dlugi czas pieczenia, ale może to zależy od piekarnika?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,178
2,733
113
Z ciekawości dziś zrobiłam. Skróciłam czas pieczenia bez przykrycia do 20 minut, bo mięso zaczęło się rozpadać.
Tu dowód - mój dzisiejszy obiad:

900.jpg

Wczoraj też miałam karkówkę, bo jeden plaster mi się nie zmieścił w pojemniku z marynatą. Lekko rozbity, posoliłam i posypałam pieprzem i razem z szarą renetą pokrojoną na ósemki i posypaną majerankiem usmażyłam na patelni. Szczerze powiem, że było to podobne danie do dzisiejszego, ale dużo szybciej gotowe. No i zrumienione cząstki jabłek ładniej się prezentowały niż te pieczone 2 godziny.
Ale oczywiście każdemu będzie smakować coś innego.

Załączniki

• 900.jpg
    900.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 5

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy