- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
KALAKUKKO
Jest to potrawa prosto z Findlandii. Najprościej można ją określić jaki chleb a w środku ryby. Należy także dodać ,że nie jest ona łatwa w wykonaniu.
Składniki.
Na ciasto:
400 g mąki pszennej
350 g maki żytniej
150 g masła
1 łyżeczka soli
370 ml wody
Nadzienie:
1 kg filetów rybnych np dorsz
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
250 g jakiegoś mięsa z świnki
150 g boczku wędzonego
1/2ęczka koperku
1/2 Peczka pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
150 g masła
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę
2.Rybę kroimy ma pięciocentymetrowe paski, dokładnie osuszamy. Następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.Mięso i boczek kroimy w kostkę a następnie solimy i pieprzymy.
4.Koperek i pietruszkę drobno kroimy.
5.Masło roztapiamy.
6.Ciasto wałkujemy by powstał okrąg ok 30 cm. Smarujemy je masłem a na to kładziemy wymieszaną rybę z mięsem.
Wszystko posypujemy ziołami.
7.Zaklejamy nadzienie szczelnie i polewamy masłem.
8.Pieczemy łącznie 4 (cztery) godziny w temp 200 stopni. Co pół godziny pędzlujemy je masłem. Po dwóch godzinach chleb wyjmujemy i owijamy aluminiową folią i dalej pieczemy.
PS.W orginale zamiasz wyfiletowynych ryb dodaje się małe rybki coś w rodzaju sielawy.
Ps2. Ciasto jest robione z mąki żytniej.
Jest to potrawa prosto z Findlandii. Najprościej można ją określić jaki chleb a w środku ryby. Należy także dodać ,że nie jest ona łatwa w wykonaniu.
Składniki.
Na ciasto:
400 g mąki pszennej
350 g maki żytniej
150 g masła
1 łyżeczka soli
370 ml wody
Nadzienie:
1 kg filetów rybnych np dorsz
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
250 g jakiegoś mięsa z świnki
150 g boczku wędzonego
1/2ęczka koperku
1/2 Peczka pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
150 g masła
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę
2.Rybę kroimy ma pięciocentymetrowe paski, dokładnie osuszamy. Następnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.Mięso i boczek kroimy w kostkę a następnie solimy i pieprzymy.
4.Koperek i pietruszkę drobno kroimy.
5.Masło roztapiamy.
6.Ciasto wałkujemy by powstał okrąg ok 30 cm. Smarujemy je masłem a na to kładziemy wymieszaną rybę z mięsem.
Wszystko posypujemy ziołami.

7.Zaklejamy nadzienie szczelnie i polewamy masłem.
8.Pieczemy łącznie 4 (cztery) godziny w temp 200 stopni. Co pół godziny pędzlujemy je masłem. Po dwóch godzinach chleb wyjmujemy i owijamy aluminiową folią i dalej pieczemy.

PS.W orginale zamiasz wyfiletowynych ryb dodaje się małe rybki coś w rodzaju sielawy.
Ps2. Ciasto jest robione z mąki żytniej.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: