- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Biblioteczka Poradnika Domowego. Przepisy czytelników. Potrawy na Wielkanoc" Warszawa 1998
- jajka ugotowane na twardo
- plastry wędzonego łososia
- majonez
- cytryna
- natka pietruszki
- wywar warzywny
- żelatyna na galaretkę
- można dodać jeszcze kapary i małe pomidorki
Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu, przybrać kaparami, cząstkami pomidora, plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić wybranymi przyprawami - ja dość mocno solę wywary do galaretki. Zagotować i do gorącego dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i gęstniejącą galaretką polać jajka, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z sosem chrzanowym.

- jajka ugotowane na twardo
- plastry wędzonego łososia
- majonez
- cytryna
- natka pietruszki
- wywar warzywny
- żelatyna na galaretkę
- można dodać jeszcze kapary i małe pomidorki
Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu, przybrać kaparami, cząstkami pomidora, plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić wybranymi przyprawami - ja dość mocno solę wywary do galaretki. Zagotować i do gorącego dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i gęstniejącą galaretką polać jajka, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z sosem chrzanowym.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: