- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Bardzo kremowa, mocno jajeczna jajecznica. Nie jest bardzo lekka (bo dodaje się do niej pełnotłuste mleko i śmietanę), ale bardzo smaczna. Przepis pochodzi z programu H. Blumenthala, z odcinka skupionego na jajku. Na youtube można zobaczyć jak on sam ją robi, w wersji z wędzonym łososiem: http://www.youtube.com/watch?v=NZtwPf32YN4 (pokazuje też jak zrobić palone masło) Gdy zobaczyłam po raz pierwszy w tv to bardzo mnie to zaskoczyło, ale sprawdziłam i to naprawdę fajna metoda, chociaż trochę bardziej czasochłonna niż normalne usmażenie jajecznicy.
Składniki (2-3 porcje):
7 dużych jajek
25 ml pełnotłustego mleka (ja zwykle daję np 2%)
20 ml tłustej śmietanki (30%)
20 g masła
sól, pieprz
do podania: palone masło, ocet sherry - jeżeli już to ewentualnie daję to masło palone, częściej bez niczego
Jajka mieszamy widelcem w misce z mlekiem, śmietaną i masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Stawiamy miskę na garnek z gorącą, parującą wodą i na malutkim ogniu powoli "gotujemy" jajka na parze mieszając je łopatką, aż uzyskamy pożądany poziom ścięcia jajek. By jajecznica była kremowa istotne jest by jajka ścinały się powoli.
Podajemy z kilkoma kroplami octu, palonym, masłem lub bez niczego.
Postaram się wkrótce dodać zdjęcie.
Składniki (2-3 porcje):
7 dużych jajek
25 ml pełnotłustego mleka (ja zwykle daję np 2%)
20 ml tłustej śmietanki (30%)
20 g masła
sól, pieprz
do podania: palone masło, ocet sherry - jeżeli już to ewentualnie daję to masło palone, częściej bez niczego
Jajka mieszamy widelcem w misce z mlekiem, śmietaną i masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Stawiamy miskę na garnek z gorącą, parującą wodą i na malutkim ogniu powoli "gotujemy" jajka na parze mieszając je łopatką, aż uzyskamy pożądany poziom ścięcia jajek. By jajecznica była kremowa istotne jest by jajka ścinały się powoli.
Podajemy z kilkoma kroplami octu, palonym, masłem lub bez niczego.
Postaram się wkrótce dodać zdjęcie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: