- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
Przepis niestety nie moj, znalazlam go na Onecie ( http://gotowanie.onet.pl/16946,0,1,jablkow...mi,przepis.html )
robilam je juz kilka razy, zawsze sie udaje, jest lekko wilgotne i smakowite
stwierdzilam wiec, ze moze i Wam sie spodoba!!!
Składniki
jedna szklanka cukru
cztery jajka
dwie szklanki mąki
łyżeczka sody
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
trzy łyżeczki cynamonu
pięć jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów
Etapy przygotowania
Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
(ja jablka tre na grubych oczkach; wydaje mi sie, ze smak jest wtedy delikatniejszy; wczoraj zrobilam to ciasto z troszke mniejszej porcji (2/3) bo na moja tortownice ten przepis jest troche "za duzy"; a zamiast samego cynamonu daje mieszanke przypraw do piernika
Przepis niestety nie moj, znalazlam go na Onecie ( http://gotowanie.onet.pl/16946,0,1,jablkow...mi,przepis.html )
robilam je juz kilka razy, zawsze sie udaje, jest lekko wilgotne i smakowite

Składniki
jedna szklanka cukru
cztery jajka
dwie szklanki mąki
łyżeczka sody
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
trzy łyżeczki cynamonu
pięć jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów
Etapy przygotowania
Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
(ja jablka tre na grubych oczkach; wydaje mi sie, ze smak jest wtedy delikatniejszy; wczoraj zrobilam to ciasto z troszke mniejszej porcji (2/3) bo na moja tortownice ten przepis jest troche "za duzy"; a zamiast samego cynamonu daje mieszanke przypraw do piernika

Ostatnią edycję dokonał moderator: