Horatiki:
2 duże twarde pomidory,
1 ogórek ten długaśny,
1 zielona papryka,
1 duża cebula,
20 dkg sera feta pokrojonego w kostkę,
5 łyżek oliwy,
15 czarnych oliwek przekrojonych na pół,
sól,
1/2 łyżeczki oregano,
1 łyżeczka tymianku,
3 łyżeczki octu winnego (z czerwonego wina),
pieprz czarny mielony.
Pomidory kroimy w ósemki.
Ogórek wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w cienkie paski a cebulę zaś w talarki.
Warzywa wraz z połową fety i połową oliwek kładamy do salaterki.
Oliwę mieszamy intensywnie z octem, solą, ziołami i pieprzem.
Polać nią sałatkę - delikatnie mieszając.
Przybieramy pozostałymi oliwkami i resztą fety.
MNIAMNIUŚNA
2 duże twarde pomidory,
1 ogórek ten długaśny,
1 zielona papryka,
1 duża cebula,
20 dkg sera feta pokrojonego w kostkę,
5 łyżek oliwy,
15 czarnych oliwek przekrojonych na pół,
sól,
1/2 łyżeczki oregano,
1 łyżeczka tymianku,
3 łyżeczki octu winnego (z czerwonego wina),
pieprz czarny mielony.
Pomidory kroimy w ósemki.
Ogórek wraz ze skórką kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w cienkie paski a cebulę zaś w talarki.
Warzywa wraz z połową fety i połową oliwek kładamy do salaterki.
Oliwę mieszamy intensywnie z octem, solą, ziołami i pieprzem.
Polać nią sałatkę - delikatnie mieszając.
Przybieramy pozostałymi oliwkami i resztą fety.
MNIAMNIUŚNA