Hiszpańska zupa czosnkowa
5 ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy,
4 pomidory,
2 spore cebule,
1 l wody,
sól, pieprz,
4 kromki razowca,
masło, olej lub oliwa.
Czosnek obrać, dokładnie posiekać lub przecisnąć przez praskę, lekko zrumienić na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i obrane, pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić do momentu, kiedy pomidory zupełnie zmiękną. Można wszystko zmiksować, ale jeśli ktoś woli kawałki pomidorów i cebuli ma to z głowy. Dodać gorącą wodę i gotować na wolnym ogniu 5-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić na małe kawałki i zrumienić na maśle. Na dnie talerzy ułożyć grzanki i zalać gorącą zupą.
Oczywiście w gruncie rzeczy nie musi to być razowiec.
5 ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy,
4 pomidory,
2 spore cebule,
1 l wody,
sól, pieprz,
4 kromki razowca,
masło, olej lub oliwa.
Czosnek obrać, dokładnie posiekać lub przecisnąć przez praskę, lekko zrumienić na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i obrane, pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić do momentu, kiedy pomidory zupełnie zmiękną. Można wszystko zmiksować, ale jeśli ktoś woli kawałki pomidorów i cebuli ma to z głowy. Dodać gorącą wodę i gotować na wolnym ogniu 5-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić na małe kawałki i zrumienić na maśle. Na dnie talerzy ułożyć grzanki i zalać gorącą zupą.
Oczywiście w gruncie rzeczy nie musi to być razowiec.