Gyros:
70 dag szynki wieprzowej,
4 papryki: różne kolory
30 dkg pieczarek,
3 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól
papryka słodka 1 łyżka,
oregano 1 łyżka,
tymianek 1 łyżka,
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz biały 1/4 łyżeczki
szczypta kminku i pieprzu cayenne
Mięsko kroimy w paski (1cm).
Robimy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy (bez soli)... dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku dodajemy olej i wrzucamy pokrojone mięsko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Cebulę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paski zaś grzyby w plasterki.
Podgrzewamy patelnię (bez oliwy) i wrzucamy mięso.
Smażymy - mieszając.
Z patelni zdejmujemy usmażone mięsko a na patelnię wrzucamy pieczarki, paprykę i cebulę - smażymy około 15 minut.
Po czym dokładamy ponownie mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą.
Na koniec robimy sos do gyrosa: rozgniatamy 2 ząbki czosnku.
Szczypior drobniutko siekamy.
Ubijamy jogurt mikserem przez 5 minut dodajemy czosnek i szczypiorek (zostawmy go troszę do posypania na koniec).
Sos dosmakowujemy solą i pieprzem.
Gorące mięsko polewamy sosem i podajemy do pieczonych ziemniaczków z różnym zestawem surówek.
Pysia
Źródło: Zasłyszane
70 dag szynki wieprzowej,
4 papryki: różne kolory
30 dkg pieczarek,
3 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól
papryka słodka 1 łyżka,
oregano 1 łyżka,
tymianek 1 łyżka,
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz biały 1/4 łyżeczki
szczypta kminku i pieprzu cayenne
Mięsko kroimy w paski (1cm).
Robimy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy (bez soli)... dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku dodajemy olej i wrzucamy pokrojone mięsko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Cebulę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paski zaś grzyby w plasterki.
Podgrzewamy patelnię (bez oliwy) i wrzucamy mięso.
Smażymy - mieszając.
Z patelni zdejmujemy usmażone mięsko a na patelnię wrzucamy pieczarki, paprykę i cebulę - smażymy około 15 minut.
Po czym dokładamy ponownie mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą.
Na koniec robimy sos do gyrosa: rozgniatamy 2 ząbki czosnku.
Szczypior drobniutko siekamy.
Ubijamy jogurt mikserem przez 5 minut dodajemy czosnek i szczypiorek (zostawmy go troszę do posypania na koniec).
Sos dosmakowujemy solą i pieprzem.
Gorące mięsko polewamy sosem i podajemy do pieczonych ziemniaczków z różnym zestawem surówek.
Pysia
Źródło: Zasłyszane
Ostatnią edycję dokonał moderator: