Gulasz z żołądków na ostro*

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Danie pyszne, choć pracochłonne, bo czyszczenie żołądków jest okropnie żmudne.

Składniki:
60 dag żołądków drobiowych
40 dag pieczarek
2 cebule
2 duże marchewki
koperek
koncentrat pomidorowy, mąka, olej
przyprawy-> sól, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy, Ziarenka Smaku

Oczyścić żołądki, zalać wodą i gotować do pół miękkości z kilkoma ziarenkami ziela, pieprzu,2 łyżeczkami Ziarenek Smaku i 2 listkami laurowymi.
W czasie gotowania pojawą się na powierzchni takie farfocle- zbierz je
icon_smile.gif

Gotowe żołądki przestudź i pokrój w paski- bulioniku nie wylewaj !

Pokrojoną cebule i pieczarki podsmaż soląc je i pieprząc. Dorzuć żołądki i pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewke. Smażymy dolewając odpowiednią ilość bulionu z żołądków oraz dolewamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w pół szkl. wody.

Doprawiamy sobie wedle uznania na ostro.
Na koniec 2 łyżki mąki rozprowadzamy w małej ilości wody i zagęszczamy sosik.
Dorzucamy pokrojony koperek i WCINAMY !!!

Pyszne z kaszą gryczaną lub chrupiącą bułeczką.

Zdjęcie wkrótce zostanie dołączone
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sasia

Member
Lis 13, 2007
177
0
16
Hm.... można kupić żolądki indycze, są wprawdzie droższe ale mniej z nimi paprania bo są czyste i duże więc łatwiej je pokroić

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dla mnie wiecej babraniny jest z watrobkami. Zoladek rzadko ktory nie jest oczyszczony.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Oooo, chyba sobie zrobię w sobotę
mniam.gif
Do kopytek będzie pycha

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Byłam w tygodniu z tatą na zakupach. Kupiliśmy mięso do zupy i tacie się ubzdurało, że weźmie jeszcze żołądki. Na wstępie uprzedziłam, że nie mam pojęcia jak toto się robi. Mama kazała wyczyścić i zamrozić. Następnego dnia znalazłam i wydrukowałam kilka przepisów.
Wpadam wczoraj do rodziców i mama oznajmiła, że wyciągnęła żołądki i "może coś z nimi zrobisz?" (mama póki co jeszcze niezbyt dobrze się czuje dlatego ja jestem "rodzinna" kucharką
icon_wink.gif
)
Przeczytałam wydrukowane przepisy i padło na Twój
icon_mrgreen.gif

Trochę zmian było np. pominęłam pieczarki, bo nie było "na stanie", żołądki już przed gotowaniem były pociachane w paski, nie robiłam na bardzo ostro, bo rodzice jednak wolą delikatniejsze potrawy, na koniec zagęściłam śmietaną - zahartowaną oczywiście (jakś resztak była w lodówce to się przydała
icon_wink.gif
)

Dzisiaj mieli jeść na obiad, więc dam znać czy im smakowało (mama była wczoraj testerem, więc powinno być OK
icon_mrgreen.gif
)

anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
ja: i jak zoladki
icon_question.gif

tata: pyszne. Dobrze, ze na jutro jeszcze zostaly.

icon_mrgreen.gif

Dzieki
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy