- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gulasz cielęcy w sosie własnym
0,5 kg cielęciny
1 cebula
2 łyżki masła
200 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu
100 ml śmietany 30%
łyżka mąki
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
sok z cytryny
1. Mięso obieramy z błon i kroimy w kwadraty o boku 3 cm. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozpuszczamy masło i smażymy kawałki cielęciny na złotawy kolor. Mięso wyjmujemy na talerz, solimy i pieprzymy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na pozostałym w patelni tłuszczu. Dolewamy wino i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy mięso i 500 ml bulionu oraz tymianek. Dusimy ok 1 godziny.
3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy odrobiną sosu z mięsa. Wszystko wlewamy do gulaszu i mieszamy. Zakwaszamy lekko sos sokiem z cytryny, ewentualnie solimy i pieprzymy.
4. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.
Ps. Przepis pochodzi z http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/

0,5 kg cielęciny
1 cebula
2 łyżki masła
200 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu
100 ml śmietany 30%
łyżka mąki
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
sok z cytryny
1. Mięso obieramy z błon i kroimy w kwadraty o boku 3 cm. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozpuszczamy masło i smażymy kawałki cielęciny na złotawy kolor. Mięso wyjmujemy na talerz, solimy i pieprzymy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na pozostałym w patelni tłuszczu. Dolewamy wino i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy mięso i 500 ml bulionu oraz tymianek. Dusimy ok 1 godziny.
3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy odrobiną sosu z mięsa. Wszystko wlewamy do gulaszu i mieszamy. Zakwaszamy lekko sos sokiem z cytryny, ewentualnie solimy i pieprzymy.
4. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.
Ps. Przepis pochodzi z http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: