Gulasz cielęcy w sosie własnym

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Gulasz cielęcy w sosie własnym

Cielecina_w_sosie_wlasnym_ze_smietana.JPG

0,5 kg cielęciny
1 cebula
2 łyżki masła
200 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu
100 ml śmietany 30%
łyżka mąki
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz
sok z cytryny


1. Mięso obieramy z błon i kroimy w kwadraty o boku 3 cm. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozpuszczamy masło i smażymy kawałki cielęciny na złotawy kolor. Mięso wyjmujemy na talerz, solimy i pieprzymy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na pozostałym w patelni tłuszczu. Dolewamy wino i gotujemy aż odparuje połowa płynu. Dodajemy mięso i 500 ml bulionu oraz tymianek. Dusimy ok 1 godziny.
3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy odrobiną sosu z mięsa. Wszystko wlewamy do gulaszu i mieszamy. Zakwaszamy lekko sos sokiem z cytryny, ewentualnie solimy i pieprzymy.
4. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.

Ps. Przepis pochodzi z http://www.codogara.pl/5355/gulasz-cielecy/
 

Załączniki

  • Cielecina_w_sosie_wlasnym_ze_smietana.JPG
    Cielecina_w_sosie_wlasnym_ze_smietana.JPG
    338.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy