Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,198
1,706
113
Nadzienie
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
3/4 szklanki wody
1łyżka masła
sól, łyżka płaska suszonej mięty
1 opakowanie 200 g twarożku wiejskiego ( ziarnisty)
W garnku rozpuścić masło, wsypać suchą kaszę i wymieszać, żeby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Dodać miętę i sól, wymieszać. Zalać gorącą wodą, raz zamieszać, przykryć i na malutkim ogniu zostawić na 15 min. Kasza powinna być niedogotowana. Kiedy przestygnie wymieszać z twarogiem , doprawić do smaku solą i pieprzem.

golabki_z_kasza_in_statu_nascendi_cc.jpg

Główkę kapusty pekińskiej obrać z wierzchnich brzydkich liści, odciąć połowę główki tak, by grube części liścia zostały razem (odłożyć na kapustę duszoną na czerwono). Delikatne połówki zanurzać we wrzątku by lekko zmiękły i zawijać gołąbki.

golabki_z_pekinki_cc.jpg

Garnek najpierw naoliwiłam, potem wyłożyłam liśćmi kiszonej kapusty, ułożyłam zawijańce i na wierzch dałam kawałki kiszonej kapusty. Podlałam wodą i niech się duszą. Podałam ze śmietaną.
 

Załączniki

  • golabki_z_pekinki_cc.jpg
    golabki_z_pekinki_cc.jpg
    40.8 KB · Wyświetleń: 2
  • golabki_z_kasza_in_statu_nascendi_cc.jpg
    golabki_z_kasza_in_statu_nascendi_cc.jpg
    39.2 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy